Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

IVBO breidt warmtenet fors uit

De Vlaamse regering kent 465.000 € toe voor de uitbreiding van het warmtenet van het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en -verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO). Dat warmtenet in Brugge vertrekt vanuit de industriezone op de Pathoekeweg en krijgt tegen eind 2021 nieuwe vertakkingen naar de Sint-Pieters Molenwijk Noord en Zuid, de appartementen Op Den Dijk langs de Oostendse Steenweg en het Atelier van Mintus. Dankzij de uitbreiding zullen nog meer woningen kunnen verwarmen met groene energie. De totale kost van de uitbreiding bedraagt 1,58 miljoen €.

IVBO breidt warmtenet fors uit
Het IVBO heeft één van de eerste en grootste warmtenetten van Vlaanderen. Bij de bouw van de verbrandingsovens kozen ze voor een centrale met energieterugwinning. Door die visionaire en innovatieve beslissing wordt al sinds 1982 warmte via het warmtenet verdeeld.
 
De jaren daarna breidde het net beetje bij beetje uit. In het IVBO-model is de producent ook de netbeheerder en de leverancier van de energie en dat totaalaanbod is belangrijk voor het succes van het net. Momenteel gaat 65% van de restwarmte naar het AZ Sint-Jan, maar ook het OCMW, de gevangenis, enkele grote bedrijven en appartementen. Recentelijk werd recent de volledige woonwijk Duivenkeet  aangesloten op het warmtenet.
 
De komende jaren wordt het warmtenet fors uitgebreid met enkele belangrijke nieuwe vertakkingen. Zo komen er twee nieuwe subnetten voor de Sint-Pietersmolenwijk. In Sint-Pietersmolenwijk Noord sluiten ze eerst twaalf nieuwbouwwoningen en het woonzorgcentrum Mintus aan. In de Sint-Pietersmolenwijk Zuid breiden ze uit naar de nieuwbouwappartementen Sandweghe en de bestaande appartementen op het Papenplein. Later komen daar nog eens een 600-tal nieuwe woningen bij, het jeugdhuis Tempelhof en servicewoningen.
 
Er komt voorts nog een uitbreiding naar de appartementen Op Den Dijk langs de Oostendse Steenweg, waar overgestapt wordt van aardgas naar het warmtenet. En ten slotte zal ook het gekende Atelier Mintus overstappen van aardgas naar het warmtenet.
 
“De uitbreiding van het warmtenet is een belangrijke investering en toont ons vertrouwen in de toekomst van IVBO. Dankzij de Vlaamse steun doet IVBO een grote sprong vooruit om in de toekomst de stad Brugge en haar inwoners en bedrijven te voorzien van duurzame warmte”, aldus een opgetogen en ambitieuze IVBO-voorzitter Minou Esquenet. “Met de uitbreiding van het warmtenet besparen we 265 ton CO2 per jaar. Eens de Sint-Pietersmolenwijk Noord en Zuid volledig uitgebouwd zijn kan er nog eens 1.000 ton CO2 per jaar bespaard worden.”
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten