Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Kunstgrasvelden in Mechelen en Kortrijk

De jeugdvelden van voetbalclubs KRC Mechelen en KV Mechelen zijn aan een heraanleg en vervanging toe. De gemeenteraad geeft beide clubs een éénmalige investeringstoelage van telkens 400.000 € voor de realisatie van een kunstgrasveld. In Kortrijk werd zopas een ontwerpbureau aangesteld voor kunstgrasvelden in Bissegem en Bellegem en het nieuwe veld voor KSV Kortrijk.

Kunstgrasvelden
Koninklijke Racing Club Mechelen begint over enkele weken aan de totale heraanleg van zijn jeugdvelden. Dankzij de investeringstoelage van de stad Mechelen kan Racing een kunstgrasveld aanleggen. KRC Mechelen zal als club zelf instaan voor de aanleg van het kunstgrasveld.

KV Mechelen

De Mechelse gemeenteraad keurt eveneens de overeenkomst goed tussen de stad en KV Mechelen voor het verlenen van een toelage in het kader van de aanleg van een kunstgrasveld voor de jeugd-, dames- en G-werking. Ook deze club zal zelf instaan voor de aanleg van het kunstgrasveld in het tussenseizoen.
 
"We zijn tevreden met deze extra steun van de stad Mechelen. Hierdoor kunnen we onze jeugd en ook onze dames en G-teams in alle weersomstandigheden een goede grasmat aanbieden om op te spelen. Met de aanleg van een kunstgrasveld zijn we weer een stapje dichterbij de realisatie van ons beleidsplan KVM2025. In dat plan hebben we richting 2025 verschillende sportieve en extra-sportieve doelstellingen, van het plaatsen van zonnepanelen, elektrische laadpalen voor auto's en fietsen, energiebesparende aanpassingen tot investeringen voor het damesvoetbal, onze G-teams en de jeugd", zo zegt Frank Lagast, algemeen directeur van KV Mechelen.

Kortrijk

Het Kortrijkse stadsbestuur beloofde in het begin van de legislatuur snel werk te maken van kunstgrasvelden en houdt woord. De werken aan de kunstgrasvelden in Heule en Aalbeke starten binnenkort op en het ontwerpbureau voor de velden in Bissegem en Bellegem en het nieuwe veld voor KSV Kortrijk werd aangesteld.
 
In juni zal Stadsbader de werken starten om de kunstgrasvelden op de terreinen van NS Heule en KFC Aalbeke te realiseren. De werken moeten eind juli afgerond worden. Zo zijn de velden speelklaar voor de start van het nieuwe voetbalseizoen.
 
“Bij elk stadsproject wordt gekeken hoe we alles energiezuiniger en milieuvriendelijker kunnen maken. Dit is niet alleen goed voor het milieu maar ook voor de energiefactuur”, vertelt de Kortrijkse schepen Arne Vandendriessche. De nieuwe kunstgrasvelden en de andere velden op de sites krijgen veldverlichting met leds. Deze energiezuinigeverlichting kan ingesteld worden op verschillende lichtniveaus. Verschillende schakelmogelijkheden zorgen ervoor dat enkel de delen waarop gespeeld wordt, belicht zijn.
 
Eveneens inzake duurzaamheid wordt een bufferings- en infiltratiesysteem (wadi) aangesloten op de drainage om het regenwater van het kunstgrasveld op te vangen. Er wordt een buffering met pompinstallatie van 60.000 liter voorzien op elk veld. Dit water kan dan gebruikt worden voor het sproeien van de aanpalende trainingsvelden.

Ontwerpbureau

Zopas werd de ontwerper van de kunstgrasvelden in Bissegem en Bellegem en van het veld op de site van KSV Kortrijk aangesteld. Net als de bij de vorige velden is dit Architecten- en Ingenieursbureau D'Hondt Beyens Goesaert. Als de ontwerpen en bestekken klaar zijn, wordt beslist wie de werken zal uitvoeren om deze laatste drie Kortrijkse kunstgrasvelden te realiseren. Kortrijk wil deze werken in 2021 kunnen voltooien.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten