Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Kws-afscheider op maat voor rioolsanering in Mechelen

Mihali Wegenbouw voerde in opdracht van Fluvius een rioolsaneringsproject uit aan de ring rond Mechelen, ter hoogte van Mechelen-Noord. Opmerkelijk aan het project is een 13 m lange op maat gemaakte koolwaterstofafscheider uit glasvezelversterkt kunststof.  

Kws-afscheider op maat voor rioolsanering in Mechelen3
“De plaatsing van de kws-afscheider kaderde in de sanering van de site, waar het regen- en afvalwater gescheiden moesten worden. Enkel noodzakelijke werken voor het saneren van de riolering waren van toepassing. Er moest geen buffer of infiltratiecapaciteit voorzien worden in het regenwaterafvoerstelsel”, verklaart Ine Schockaert, projectingenieur bij studiebureau Evolta.
 
“De enige voorwaarde waaraan de kws-afscheider moest voldoen was het te behandelen debiet dat moest kunnen verwerkt worden, gebaseerd op de maximale capaciteit van de pompput die ernaast ligt. De moeilijkheid was dat de aan te sluiten regenwaterbuizen (diameter 1.200 mm) vrij diep lagen en de kws-afscheider dus ook vrij diep moest worden geplaatst. Er waren dus extra aanpassingen noodzakelijk om dit te kunnen realiseren”, vervolgt Schockaert.
 
ACO uit Merchtem kreeg de vraag om een kws-afscheider te voorzien met een capaciteit van 125 l/s. “We dienden een voorstel in voor een constructie in beton, maar dan veranderde de vraag naar een afscheider met een capaciteit van 165 l/s. Indien we zo’n groot type afscheider uit beton zouden vervaardigen krijgen we te maken met een heel grote bouwput en met een viertal onafhankelijke putten die aan elkaar geschakeld moesten worden. Dat was in dit project, gezien de beperkte werkruimte, geen optie”, vertelt ing. Rony Verbuyst, projectmanager bij ACO.
 
“Daarom besloten we te gaan voor een afscheider uit glasvezelversterkt kunststof, de Oleopator G NS200. Met slechts één put op een kleine oppervlakte, levert deze uitvoering een groot voordeel op. Bovendien bevinden de in- en uitlaat zich op een diepte van ongeveer 3 m en dat kan je met gewone kunststof niet uitvoeren”, vervolgt Rony Verbuyst.
 
“Een bijkomend voordeel bij dit type afscheider is de uitneembare filter. Die kan op ieder moment gereinigd worden terwijl de afscheider gewoon in bedrijf blijft. Net als onze andere afscheiders werd ook dit unieke exemplaar geleverd met een passend deksel in de klasse D 400. Dergelijke deksels kunnen we voorzien voor alle soorten belastingen”, aldus Verbuyst.
 
Olieafscheiders zijn een efficiënte en milieuvriendelijke oplossing om schadelijke koolwaterstoffen uit het oppervlakte- en afvalwater van parkings, wasstraten, benzinestations, … te filteren. Deze mogen niet in de riolering terecht komen. Door de zwaartekracht worden olie, sedimenten of fijne deeltjes van het vervuild water gescheiden.
 
Volgens Vincent Van Damme, werfleider bij Mihali Wegenbouw, was het een behoorlijk complexe onderneming om de afscheider op zijn juiste plek te krijgen. “Het gewicht was niet zozeer een probleem, maar de lengte van 13 m was wel uitdagend. Bovendien was bronbemaling nodig omdat het grondwater te hoog stond”, zegt Van Damme.
 
“Uiteindelijk werd de afscheider op een diepte van 6 m geplaatst. Niet zo evident, zeker omdat de speelruimte klein was en we op de site enigszins gewrongen zaten tussen een gebouw en een asfaltweg. Een pluim voor onze kraanman en ploegbaas om deze operatie tot een goed einde te brengen, en voor ACO, voor het creëren van zo’n unieke afscheider op maat. Organisatorisch kwam er heel wat puzzelwerk aan te pas, maar uiteindelijk is alles prima verlopen. Het totale project is intussen afgerond en we zijn nu bezig met de keuringsverslagen”, aldus werfleider Vincent Van Damme.
 
Ook bij ACO blikt men tevreden terug. “Kwaliteit en een goede service zijn echt onze kernwaarden binnen de organisatie en ik heb het gevoel dat we die waarden in dit project hebben kunnen aantonen. Door middel van een gedetailleerde tekening met alle onderdelen, de nodige opzetstukken, deksels, … geven we de klant een duidelijk beeld om een goede plaatsing te garanderen. Omdat het grondwater zo hoog stond, boden we aan om de afscheider te verankeren op een gestorte betonplaat. Zo vermijden we dat de afscheider opdrijft wanneer hij geledigd wordt. Ook die ankers duiden we netjes aan op de tekening”, verklaart Rony Verbuyst.
 
“Wat de plaatsing, de diepte en de aansluiting betreft, werken we altijd nauw samen met het studiebureau, de aannemer en de andere betrokken partijen. Dit is een mooi voorbeeld van een project op maat. En dat is, naast de standaardmodellen die we aanbieden, een grote troef van ons bedrijf”, besluit Rony Verbuyst.
 
ACO is gespecialiseerd in afwatering. Het productgamma beheerst de volledige afwateringsketen, van het opvangen van water tot het afgeven aan de bodem, aan de openbare riolering of aan oppervlaktewater.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten