Langverwachte fietstunnel onder Ring tussen Overijse en Hoeilaart open
De langverwachte fietstunnel onder de Ring tussen Overijse en Hoeilaart is geopend. Deze nieuwe tunnel biedt inwoners en fietsers een vlotte en veilige doorgang onder de Ring door ter hoogte van de Welriekendedreef. Wat voorheen een donkere voetgangerstunnel was, is nu omgebouwd tot een comfortabele fietstunnel dankzij een investering van 2,6 miljoen euro vanuit de Vlaamse overheid. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken, is de tunnel bovendien opgefleurd met graffiti-kunst.
De ombouw van de oude voetgangerstunnel naar een fietstunnel is een onderdeel van het programma "Werken aan de Ring" van de Vlaamse Overheid. Dit programma heeft als doel de barrière die de Ring rond Brussel vormt tussen woongebieden en natuurgebieden weg te werken, evenals de fietsveiligheid te verhogen. De fietstunnel aan de Welriekendedreef verenigt deze ambities en zorgt ervoor dat fietsers veilig kunnen oversteken. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters benadrukt het belang van de tunnel voor zowel de omwonenden als de vele bezoekers van het Zoniënwoud, en wenst hen veel veilig fietsplezier toe.
De Ring rond Brussel vormt vaak een obstakel voor fietsers, die voor onveilige situaties staan of flink moeten omrijden om de snelweg over te steken. De bestaande wegen en paden bieden meestal niet het gewenste comfort. Het programma "Werken aan de Ring" richt zich daarom op het verbeteren van de fietsinfrastructuur in de omgeving van de Ring. De ombouw van de voetgangerstunnel aan de Welriekendedreef naar een comfortabele fietstunnel is een stap in de goede richting en biedt fietsers in de oostelijke rand een veiligere en comfortabelere route. Daarnaast werkt De Werkvennootschap ook op andere locaties, zoals het Vierarmenkruispunt en het Bosmuseum in Groenendaal, aan oplossingen om fietsers veilig de Ring te laten kruisen.
De keuze om juist deze voetgangerstunnel om te bouwen tot een fietstunnel is strategisch gemaakt. Niet alleen de inwoners van Overijse en Hoeilaart profiteren van deze investering, maar ook de vele fietsers in en rond het Zoniënwoud zullen de tunnel frequent gebruiken. Bij de bouw van de tunnel is rekening gehouden met de aanwezige fauna. Aan de kant van de tunnel die uitgeeft op het bos is er geen felle verlichting geplaatst om verstoring van de leefomgeving van de dieren te voorkomen. Binnenkort zullen speciale zelfoplichtende verf en wegmarkeringen worden aangebracht om de veiligheid in de tunnel te waarborgen.
Hoewel de fietstunnel al in gebruik is genomen, zal de aannemer na het bouwverlof nog verdere afwerkingen uitvoeren. Zo zullen er leuningen worden geplaatst, dekstenen bovenop de tunnelwanden worden gelegd en zal de verlichting worden geïnstalleerd. Ook de fluorescerende markeringen worden dan aangebracht.