Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Lokeren wil drijvend duurzamer worden

In samenwerking met de POM (Provinciale Ontwikkelingsmaatschappij) Oost-Vlaanderen onderzoekt Stad Lokeren de mogelijkheid om drijvende zonnepanelen aan te leggen op de vijver naast de E17, op het bedrijventerrein E17/3. Bedoeling is om, op ongeveer 2 ha van de vijver, 7.500 panelen van 400 Wp te plaatsen.

BKBC (64)
Adobe Stock

Een installatie van die grootte moet jaarlijks 2.775 MWh elektriciteit produceren, waarvan geschat 384 MWh zou kunnen worden afgenomen voor de behoefte van de stad zelf.

De initiatiefnemers willen via een hernieuwbare energiegemeenschap (HEG) de rest van de energie delen en/of verkopen. In een eventuele latere fase zou de energiegemeenschap er zelfs voor kunnen kiezen om oplaaddiensten voor elektrische wagens aan te bieden.

De impact op de omgeving werd door de POM intussen onderzocht. Het uitgangspunt daarbij was dat het onderwaterleven gevrijwaard moet blijven. Daarvoor dient het zuurstofgehalte op een goed niveau te blijven. Onderzoek van de KU Leuven blijkt dat dat dit verzekerd wordt omdat de wind onder de pv-panelen door kan waaien. De impact van de drijvende panelen zou zelfs een positief effect hebben op de aanwezige vispopulatie, omdat er extra schuilplaatsen ontstaan. 

De installatie zal zorgen voor een daling van de CO2-uitstoot met ongeveer 770 ton/jaar.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten