Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Luchthaven Oostende - Brugge gesloten wegens werken

De luchthaven Oostende-Brugge is gesloten tot 27 maart. In die tijd worden broodnodige renovatiewerken aan de start- en landingsbaan uitgevoerd.

Ontwerp zonder titel - 2024-01-31T115557.563
DMOW / Patrick Vanhopplinus

De start- en landingsbaan (3.200 m lang en 45 m breed) krijgt de komende weken een grondige renovatie. Daarnaast worden enkele taxiwegen verbreed, duurzame ledverlichting geplaatst en de riolering en afwatering vernieuwd. Dankzij deze werken zullen ook de B747-400- en de B777-300ER-toestellen met een grotere draaicirkel kunnen taxiën, waardoor ze minder motorkracht nodig hebben en minder geluid zullen produceren. 

De uitvoering werd minutieus voorbereid. Om de werken vlot en efficiënt te laten verlopen werd de volledige projectzone ‘landzijdig’ gemaakt. Door omheiningen te verplaatsen en bepaalde veiligheidsprocedures aan te passen, kan aannemer Willemen Infra nv makkelijk de projectzone betreden. Op een luchthaven zijn twee zones: ‘landside’ en ‘airside’. De ‘landside’-zone is de publieke zone vóór de veiligheidscontrole. De ‘airside’-zone is de zone die passagiers, maar ook vrachtwagens en ander logistiek verkeer, alleen kunnen betreden na een veiligheidscontrole.

De opbraak- en grondwerken nemen een tweetal weken in beslag. Aansluitend worden de fundering, de onderlagen, waarin de verlichtingskabels worden geplaatst, en de toplaag aangelegd. Gelijktijdig worden ook de rioleringswerken uitgevoerd. Vanaf eind februari worden de nieuwe led-bebakeningslampen geplaatst. In de laatste fase worden de markeringen aangebracht. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten