Om de inwoners meer inzicht en meer betrokkenheid te geven bij het bomenbestand van de stad, heeft de stad Mechelen een digitale Bomenkaart online gezet. Deze kaart toont de bomen die er al staan, maar nodigt de Mechelaar ook actief uit om nieuwe suggesties te doen.
"Het hoofddoel van de kaart is simpel: ken je een locatie bij jou in de buurt waar nog plaats is voor één of enkele bomen, dan duid je die locatie aan op de kaart en geef je eventueel een suggestie van de soort die er zou passen. We zullen alle suggesties bekijken om zo in elk plantseizoen een hele reeks bomen te kunnen planten”, zegt Patrick Princen, schepen van Openbare Werken, Natuur- en Groenontwikkeling, Parken en Stadstuinen.
“Daarnaast willen we ook een beroep doen op de kennis van de Mechelaar om onze eigen databank aan te vullen. Van de bomen die aangeduid zijn met een rood symbool zitten nog niet alle details in de databank. Wie dit wil kan ons helpen door de bomensoort door te geven of een foto van de boom in kwestie door te sturen”, vervolgt Princen.
Op de nieuwe Bomenkaart zullen de Mechelaars drie verschillende kleurencodes terugvinden. Bij groen staat er een boom en zijn alle details bekend, een witte markering geeft een plek aan waar iemand anders reeds een suggestie voor doorgaf, de rode symbolen zijn bestaande bomen waarvan nog niet alle details in de databank zitten.
De Bomenkaart past in de plannen van de stad Mechelen om het openbare domein te vergroenen via het versterken van de biodiversiteit van de perken, het aanleggen van nieuwe parken en tuinen, het ontharden van overgedimensioneerd asfalt en beton en natuurlijk het planten van bomen.
"Vergroening is de beste manier om onze stad gezond te houden, nu en in de toekomst. Het planten van bomen is daar een belangrijk onderdeel van. Via het 'Bomencharter' hebben we ons geëngageerd om samen met alle spelers tijdens deze legislatuur op het Mechelse grondgebied 87.000 bomen aan te planten. Dat is één boom per Mechelaa. We hebben de lat daarmee zeer hoog gelegd”, legt schepen Princen uit.
De grootste aantallen bomen worden uiteraard geplant bij de creatie van nieuw bos, vooral in het kader van de ontwikkeling van het 'Beschermd Natuurpark Rivierenland'. De Mechelaars worden gestimuleerd dit te doen, bijvoorbeeld via de campagne 'Boom zoekt grond', maar ook op het openbaar domein worden veel extra bomen geplant.
Omdat er soms toch bomen moeten verdwijnen, wil de stad elke gevelde boom driemaal compenseren. Om alle ambities en doelstellingen te halen is Mechelen dan ook steeds op zoek naar nieuwe locaties om bomen aan te planten. Met de nieuwe Bomenkaart doet de stad hiervoor vanaf nu ook structureel beroep op de kennis van de inwoners.
Princen stelt dat het niet de bedoeling is dat de Bomenkaart een klachten- en meldingsplatform wordt. Zo moet het melden van bomen die bijvoorbeeld een veiligheidsrisico vormen of bevolkt zijn met processierupsen, nog steeds worden doorgegeven via het meldingenformulier van de stad (www.mechelen.be/melding).
Op de huidige versie van de bomenkaart kan enkel nieuwe informatie aangebracht worden, de gegevens die er al in zitten zijn op dit moment nog niet raadpleegbaar. Het is de bedoeling dat dit in de nieuwe versie van de Bomenteller wel mogelijk zal zijn. Zo zullen de Mechelaars niet alleen een goed zicht krijgen op de cijfers, maar ook de informatie van de bestaande bomen op het openbaar domein (zoals de soortnaam en dergelijke) kunnen raadplegen. De bomenteller 2.0 zal vermoedelijk dit najaar op punt staan.