Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Mechelen opent nieuwe blauwgroene verbinding

De vliet Oude Melaan in Mechelen is de achtste die opnieuw het daglicht ziet in het stadscentrum van Mechelen. De vliet heeft verschillende functies: het is een extra buffer voor regenwater, zorgt voor verkoeling in de zomer en verhoogt de levenskwaliteit en beleving in de binnenstad. Een aangename, blauwgroene voetgangersverbinding tussen de Zakstraat en de Muntstraat maakt de heraanleg compleet.

Mechelen opent nieuwe blauwgroene verbinding  (1) - Copy
De werkzaamheden hebben 832.320 € gekost, zonder btw en duurden ongeveer een jaar. Het ontwerp is van Okra – ARA, de aannemer van dienst was Houwelyckx Wegenbouw uit Sint-Katelijne-Waver. Het project maakt deel uit van het Europese Water Resilient Cities-project, dat historische steden weerbaarder wil maken tegen de gevolgen van de klimaatveranderingen.
 
“Ons vlietenplan is gestart met het openleggen van de Melaan in 2007. Samen met de nieuwe parken en stadstuinen vormen de vlieten een ordenende richtsnoer in de toekomstvisie op de binnenstad. Omwille van de vele urbanistische voordelen hebben sommige van onze vlietenprojecten er ook voor gezorgd dat Mechelen meermaals in de prijzen is gevallen voor de optimalisatie van de publieke ruimte. Denk aan de prijzen voor Bruul-Botermarkt en Rik Wouterstuin. Het vlietenbeleid is ook een belangrijke pijler in het klimaatplan waarmee we vorig jaar de Green Leaf Award wonnen”, zegt burgemeester Alexander Vandersmissen.
 
“Alle vlieten in Mechelen opnieuw aan de oppervlakte brengen is moeilijk haalbaar, maar elke vliet die we kunnen realiseren zorgt voor een grote meerwaarde. Ze herstellen het historische karakter van onze stad, bufferen regenwater en zorgen voor verkoeling. De jongste jaren zetten we ook in op vergroening van de vlieten, wat de biodiversiteit in de stad ten goede komt. Ook de vliet Oude Melaan tussen de Zak- en de Muntstraat heeft een groen karakter. Met drijvende planten, vaste planten aan de oevers en bomen langs het traject creëren we een blauwgroene stapsteen in ons grotendeels versteende historische centrum”, vertelt schepen van Natuur- en groenontwikkeling Patrick Princen.

100 jaar ondergronds

Onder de nieuwe betonnen vliet ligt de oude historische vliet. Deze werd omstreeks 1910 ingebuisd en afgedekt. De oude vliet is een ter plaatse gestorte betonbuis met een diameter van ongeveer 2 m. Na meer dan 100 jaar onder de grond was deze aan een renovatie toe.
 
Dat gebeurde in februari vorig jaar volgens de kousmethode, een duurzame techniek, waarbij een grote polyester ‘kous’ in de riool geplaatst wordt ter versteviging. De oude kademuren zijn gebleven. Met recuperatiesteen van de oude kademuren werd een nieuw stuk muur gebouwd, dat zichtbaar is aan de kant van de Zakstraat.
 
De nieuwe vliet wordt gevoed met regenwater afkomstig van de Leermarkt en de Muntstraat. Via een pompstation op de Botermarkt wordt regenwater in de vliet Zakstraat gepompt. Van zodra de vliet vol is loopt het water over naar de vliet Muntstraat en van daar weer terug naar het pompstation.
 
In de vliet Zakstraat zitten twee helofytenfilters. Dat zijn natuurlijke filters met behulp van bepaalde planten. Het water wordt door drie afzonderlijke pompen door de helofytenfilters opgepompt en terug in de waterpartij geloosd.

Water in Mechelen

De vliet Oude Melaan is reeds de achtste die opnieuw het daglicht ziet in het centrum, al is er nog een negende locatie waar opnieuw water aan de oppervlakte is gekomen, met name de Binnendijle aan Thomas More.
 
De recente projecten op een rijtje:
• Nieuwe Melaan;
• Tuin van het OH;
• Vliet Botermarkt-Muntstraat;
• Binnendijle tussen campussen Thomas More (buiten stadscentrum);
• Binnengebied Clarenhof;
• Lange Heergracht;
• Rik Wouterstuin;
• Vliet Zelestraat;
• Vliet Oude Melaan Zakstraat-Muntstraat.
(c) Stad Mechelen

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten