Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Mechelen pakt Geitestraat aan

Nadat de stad Mechelen eerder het ontwerp van de IJzerenleen voorstelde, werden zopas ook de plannen voor de heraanleg van de Geitestraat uit de doeken gedaan. Waar mogelijk worden zitelementen en groen geïntegreerd. Voor de heraanleg wordt in totaal 450.000 € voorzien, inclusief rioleringswerken door Pidpa. De werkzaamheden starten na de koopjesperiode van komende winter.  

AdobeStock_430926662
De jongste jaren werd er hard gewerkt om het Mechelse kernwinkelgebied aantrekkelijker te maken. Denk maar aan de heraanleg van de Hoogstraat, Korenmarkt, Botermarkt en De Bruul. Ook de OLV-straat krijgt een grondige upgrade. Door het veranderde koopgedrag en de opkomst van de e-commerce is het voor de stad belangrijk om het winkelhart in stand te houden en zelfs nog te verbeteren. Beleven is daarbij het sleutelwoord. De Geitestraat is het sluitstuk van de Mechelse winkeldriehoek aan de noordzijde. Er zijn interessante speciaalzaken te vinden en toch wordt deze straat soms over het hoofd gezien als winkelstraat. Het stadsbestuur vond het dan ook hoog tijd om daar iets aan te doen.
 
Het is zoals steeds de bedoeling om voldoende groen te introduceren bij de heraanleg. In de Geitestraat is de ruimte daarvoor helaas beperkt omdat er 4 m vrije doorgang moeten behouden blijven voor brandweer en leveranciers en het zicht op de vitrines gevrijwaard moet worden. Aan het begin en eind van de straat komt wel een strook met telkens enkele fietsenstallingen, een groenvak en een zitelement. In de rest van de straat zijn er op drie locaties plantvakken met een boom voorzien en twee losse zitelementen.
 
“We maken van de Geitestraat een aantrekkelijke straat waar het leuk is om te verblijven, met meerstammige bomen, zitelementen en dezelfde bestrating als in de Bruul. Om extra sfeer te creëren en de identiteit van deze straat te versterken is er het voorstel om te werken met een lichtaccentuering van het straatmeubilair. We bekijken verder hoe we blinde gevels kunnen opfleuren en in de hoogte bv. lampions, linten, paraplu’s of vlaggetjes kunnen aanbrengen ter verfraaiing. Enkele handelaars hadden het fantastische voorstel om iets te doen met geitjes in het straatbeeld. Er was een goede sfeer tijdens het infomoment en er kwamen heel wat creatieve suggesties. Nu kunnen we als stad aan de slag om al die elementen te verwerken in een definitief ontwerp en de nodige bestekken op te stellen”, vertelt schepen van Openbare werken Patrick Princen.
 
“We willen van de Geitestraat een winkelstraat maken die niet alleen een doorgangsstraat is, maar ook een straat waar mensen graag willen vertoeven. De bedoeling is om de belevingswaarde te verbeteren door een goed gevoel te creëren. Zo passen we de straat aan de veranderende noden van de consument en maken we van Mechelen nog meer de ideale shoppingplek”, besluit schepen Greet Geypen.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten