Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Mechelse stiltetuin heropent na geslaagde restauratie

De allereerste officiële stiltetuin in Mechelen, gesitueerd op de site van het aartsbisschoppelijke paleis, sloot op 25 februari tijdelijk de poorten omwille van restauratiewerken. Sinds kort kan iedereen er weer drie dagen per week genieten van de heerlijke rust en natuur.

Mechelse stiltetuin heropent na geslaagde restauratie
De renovatie van de tuin had als voornaamste doel het herstellen van de erfgoedwaarde en het historisch karakter van de tuin, grotendeels zoals deze in de negentiende eeuw werd ingetekend. Daarnaast zorgt de vernieuwde inrichting ook voor een betere afscheiding tussen het publiek gedeelte en het private woongedeelte van aartsbisschop Jozef De Kesel.
 
Voor de herinrichting van de tuin werd namelijk gewerkt op basis van de plannen van net voor de Eerste Wereldoorlog. De tuin bestond toen uit twee helften op beide oevers van de Melaan. Deze vliet kan niet opengelegd worden omdat de hoofdriolering zich in de historische bedding bevindt.
 
Daarom is er gekozen voor de aanleg van een zogenaamde ha-ha om het tracé van de Melaan deels te reconstrueren. Een ha-ha is eigenlijk een droge gracht met aan de ene kant een steile muur en aan de andere kant een glooiende helling die de illusie geeft van een ononderbroken landschap.
 
De stiltetuin in de tuin van het aartsbisschoppelijk paleis kwam er na een intensieve samenwerking tussen de stad Mechelen, de provincie Antwerpen en het Aartsbisdom Mechelen-Brussel. De tuin is erg belangrijk voor het parkenplan dat de stad sinds enkele jaren uitrolt om zo elke Mechelaar de kans te geven om ook in het stadscentrum en de omliggende wijken dichtbij van de natuur te kunnen genieten.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten