Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Metamorfose voor Brugs Minnewaterpark

Het Brugse Minnewaterpark vormt voor heel wat bezoekers de toegangspoort tot de stad. “Het park is er om te genieten:  het hele jaar door en in het bijzonder tijdens de twee festivals waar de Bruggeling elk jaar naar uitkijkt. Een festival in een park heeft iets speciaals, maar het vergt ook heel wat inzet en onderhoud van onze dienst Openbaar Domein. Het park ondergaat nu een metamorfose, want de laatste heraanleg dateert immers van 1979”, zegt de Brugse schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem..  

Metamorfose 2
“Meer dan veertig jaar na de heraanleg en bijna honderd jaar na de aankoop voorzien we een opwaardering aan de hand van een zo breed mogelijke aanpak. Het park zelf zullen we aanpakken na de volgende edities van het Cactusfestival en Feest in ’t Park. We plannen de start van de werkzaamheden in september 2021 zodat het afgewerkt is in april 2022. De kostprijs wordt geraamd op 551.000 €”, zegt Van Volcem.
 
Het huidige ontwerp voorziet een vervanging van het dambord door een ontmoetingsplek met gloednieuwe ziteilanden met groen en bloemen. Met het planten van twintig nieuwe bomen wordt maximaal ingezet op het klimaat en is er voldoende schaduwruimte. “Voorjaarsbloemen in het gras, bomen, extra beplanting: het sprookjesachtige Minnewaterpark zal er nog beter uitzien dan ooit te voren”, zegt schepen Van Volcem. Voorts onthardt de stad bepaalde paden en wordt de verharding van nieuwe pleinen zoveel mogelijk vermeden.
 
Tijdens de werkzaamheden krijgt het Brugse park een nieuwe dynamiek waarbij een historische link wordt hersteld. “We voorzien een rechtstreekse aansluiting van het plein naar het Minnewater. We brengen deze verbinding tot stand via een nieuwe houten brug over de gracht. Zo bieden we meer mogelijkheden tot rechtstreeks contact met het water en versterken we de identiteit van het park. Het is voor ons ook heel belangrijk dat er een goede mobiliteitsstroom is voor de bezoekers van de twee festivals die ook in de toekomst in het Minnewaterpark plaatsvinden. Het Cactusfestival en Feest in ’t Park brengen immers telkens duizenden mensen op de been en een goede toegankelijkheid en vlotte en veilige doorstroom zijn daarbij van cruciaal belang. Niemand staat graag in de file, niet met de auto maar ook niet te voet”, stelt burgemeester Dirk De fauw.
 
Vlakbij het ontmoetingsplein zal men als het ware kunnen teruggaan in de tijd van het toenmalige kasteel ’t Fraeyhuis. “Via gemerkte tegels die de hoekpunten van het voormalige kasteel aanduiden, zal men zich terug in de tijd van ’t Fraeyhuis wanen. De tegels zullen versierd worden met een unieke historische foto die doet dromen over de neogotiek waarin het kasteel opgetrokken was”, verduidelijkt schepen Van Volcem. Tijdens de heraanleg zal de historische context zorgvuldig beschermd worden.
 
Het stadsbestuur vindt de Brugse parken belangrijk en doet deze legislatuur inspanningen om bestaande parken te verbeteren en te vernieuwen alsook om nieuwe parken aan te leggen in de binnenstad (Bleekweide Stuurhuus, Begijnhof en Koning Albert-park) en in de deelgemeenten (De Lijn, Sint-Pieterplas, Veltempark, uitbreiding van 24 ha in Veltembos, Katelijnepark). “Parken zijn de tuinen van de mensen en niet iedereen in de binnenstad heeft een tuin. Het zijn ook sociale ontmoetingsplaatsen waar je eens kan uitblazen. In coronatijden zien we meer dan ooit het belang van bossen, parken en leuke fietspaden”, aldus Van Volcem. 
 
De stad plant vóór de start van de werkzaamheden ook een inspraakprocedure. “In de loop van de maand december geven we aan de hand van een duidingsfilmpje en een bevraging onze inwoners de kans om opmerkingen en suggesties te geven waarmee we rekening kunnen houden bij de heraanleg van het Minnewaterpark”, zegt De fauw.

Timing

2020: augustus-november: opmaak ontwerpdossier;
2020: december: aanvraag omgevingsvergunning;
2021: april-mei : aanbesteding;
2021: september: start werkzaamheden;
2022: april: einde werkzaamheden.
Het voorontwerp werd voorgesteld door schepen Mercerdes Van Volcem (l.) en burgemeester Dirk De fauw (r.).
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten