Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Minister Schauvliege lag bij zowat iedereen onder vuur

De kaart met zonevreemde bossen die de Vlaamse regering vorige week publiceerde en na drie dagen alweer werd afgevoerd, kreeg uit zowat alle hoeken kritiek. Niet alleen van ondernemers- en vakverenigingen, maar ook van organisaties zoals BOS+. Ook verschillende politici van zowat alle partijen kantten zich tegen het plan.

schauvliege

Toen de gevolgen duidelijk werden, reageerde niet alleen de oppositie (sp.a) maar ook de meerderheid (Open Vld, N-VA) en zelfs CD&V, de partij van de bevoegde Vlaamse minister Joke Schauvliege heftig tegen de kaart. Het waren vooral burgemeesters en parlementsleden die protesteerden en zich daarmee keerden tegen de ministers van hun eigen partij die de kaart mee hadden goedgekeurd.

In heel wat steden en gemeenten, vooral in Limburg, spaarden de burgemeesters hun kritiek op de boskaart niet. Vlaams minister Joke Schauvliege had daarop gezegd dat de zogenaamde onnauwkeurigheden die werden aangehaald louter het gevolg waren van de criteria die door het parlement werden gestemd. Zij stelde dat het openbaar onderzoek moest dienen om de onvolmaaktheden eruit te halen en eventuele fouten recht te zetten. “Maar men kan ons niet verwijten dat we geen bos beschermen en dan kwaad zijn als we het wél doen. Iedereen vraagt om meer bossen en een betere bescherming, maar het mag niet om het eigen perceel gaan”, reageerde de minister vorige week.

Ook bij het Agentschap Natuur  en Bos probeerde men de toenemende bezorgdheid te minimaliseren en werd benadrukt dat de kaart nog tal van aanpassingen zou krijgen. De minister beloofde ook elk bezwaar zorgvuldig te zullen onderzoeken.  Er werd vorige donderdag ook overwogen om een campagne te lanceren om bekend te maken dat men bezwaar tegen de boskaart kon aantekenen bij het Agentschap Natuur  en Bos. Het was inmiddels immers duidelijk geworden dat talrijke eigenaars niet op de hoogte waren van de nieuwe kaart . De steden en gemeenten hadden de boskaart van hun grondgebied wel toegestuurd gekregen. Vele gemeenten maakten al plannen om infovergaderingen te organiseren en brieven rond te sturen. Een dag later was het dus allemaal niet meer nodig en gooide Geert Bourgeois zowel de kaart als het openbare onderzoek in de vuilnisbak.

Diefstal

Jan Dalemans, de burgemeester van Hechtel-Eksel (Open Vld), neemt het woord ‘diefstal’ in de mond als hij het heeft over de inmiddels al beruchte Vlaamse boskaart. In zijn gemeente zouden 507 eigenaars getroffen geweest zijn.

“Dat noem ik inderdaad pure diefstal. Als burgemeester stond ik echter machteloos.  Ik kon alleen aanklagen dat deze kaart tot drama’s zou hebben geleid en moest worden aangepast”, zegt Jan Dalemans. Ook zijn partijgenote Lydia Peeters, Vlaams parlementslid en burgemeester van Dilsen-Stokkem, had een aanpassing van de boskaart gevraagd. Het kan volgens haar niet de bedoeling geweest zijn dat mensen hun bouwgrond kwijtspeelden.

Vlaams parlementslid Lode Ceyssens, tevens burgemeester van Hamont-Achel en bovendien een partijgenoot van Joke Schauvliege, stelde vast dat de kaart door het Agentschap Natuur en Bos op een kantoor is gemaakt op basis van luchtfoto’s en zonder ter plaatse te gaan kijken.

Aprilgrap

Volgens Vlaams parlementslid Bruno Tobback (sp.a) heeft de Vlaamse regering een aantal eigenaars een pleziertje proberen te doen door hun gronden op de inmiddels beruchte kaart niet in te kleuren als beschermd bos. “Dienstbetoon heeft de bovenhand gekregen op natuurbescherming. Op sommige plaatsen hadden ze er een echte aprilgrap van gemaakt door bv. een golfterrein aan de kaart toe te voegen”, zegt Tobback.

“Uit een analyse die sp.a heeft gemaakt blijkt bovendien dat op de kaart enkele waardevolle bossen werden weggelaten in vergelijking met eerdere ontwerpversies. Zo wordt het Ferrarisbos in Wilrijk niet beschermd. Grote delen van het Mastenbos rond het golfterrein ten oosten van Kapellen en bossen in de villawijken van Keerbergen evenmin. Door private belangen te laten doorwegen op natuurbehoud, is meer dan 700 ha waardevol bos van de kaart geschrapt. Anderzijds werd ook zowat 800 ha minder belangrijk bos toegevoegd. Dat heeft  de ernst van de kaart volledig ondergraven en zou ook de rechtszekerheid voor de echt waardevolle bossen in het gedrang hebben gebracht”, aldus Bruno Tobback.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten