Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuw icoon wijst aan waar je langs de snelweg kan e-laden

Een nieuw icoon kondigt vanaf nu aan waar je je wagen kan opladen langs autosnelwegen. Tegen 2025 zal je het zeker om de 25 km zien. Tegen dan moeten volgens de visienota 'Clean Power for Transport 2023' langs de snelwegen en grote verkeersassen een (ultra)snellaadinfrastructuur uitgerold zijn.

Ontwerp zonder titel - 2023-11-06T084341.180
Agentschap Wegen en Verkeer

Het Agentschap Wegen en Verkeer vernieuwt zo’n 250 vooraankondigingsborden langs snelwegen. Op gewestwegen komen er geen borden omdat dienstenzones daar sowieso nooit op voorhand aangekondigd worden. 

Naast de toevoeging van het laadicoon worden ook de witte borden met zwarte belettering als de blauwe borden bij de afritten naar de dienstenzones vervangen. Er wordt ook extra ruimte voorzien om in de toekomst extra iconen toe te voegen.

Vandaag telt onze regio al meer dan 30.400 laadpunten. Langs of in de buurt van snelwegen kan je op 64 locaties e-laden. De komende jaren worden nog een 50-tal nieuwe laadlocaties op snelwegen gerealiseerd.

“We willen de laadperiode zo kort mogelijk houden, net zoals bij een klassieke tankbeurt”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Daarom focussen we langs de grote verkeersassen op ultrasnelladers. Dat zijn heel krachtige opladers waarmee je wagen in ongeveer vijf minuten klaar is om verder te rijden.”

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten