Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe Baan (N174) in Laakdal wordt heringericht

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) plant een grondige herinrichting van de Nieuwe Baan (N174) in Laakdal. Zopas is het openbaar onderzoek in het kader van de omgevingsvergunning gestart voor een periode van 30 dagen. De werkzaamheden beginnen volgend voorjaar.

Nieuwe Baan (N174) in Laakdal wordt heringericht
De twee kruispunten met de Heikantstraat en met de op- en afrit van de E313 richting Hasselt op de Nieuwe Baan worden vervangen door een nieuwe dubbelstrooksrotonde om de doorstroming van het verkeer vlotter en veiliger te laten verlopen.
 
Het AWV voorziet tevens een breed, vrijliggend dubbelrichtingsfietspad langs de N174 van net vóór de nieuwe rotonde tot aan de ‘Triangel’ (kruispunt N174-Steenweg op Meerhout-Hezemeer). Zo verhoogt ook de veiligheid van en het rijcomfort voor fietsers opmerkelijk.
 
Tot slot wil het Agentschap Wegen en Verkeer met de aanleg van een nieuwe carpoolparking met 74 parkeerplaatsen en fietsenstalling (ten zuiden van de rotonde) carpoolen aantrekkelijker maken en het aantal auto’s op de (snel)wegen doen dalen.

Acht maanden

Het dossier voor de omgevingsvergunning werd door het AWV in augustus ingediend. Binnen deze vergunningsprocedure is een openbaar onderzoek voorzien, zodat iedereen de mogelijkheid heeft om de plannen in te kijken en eventuele opmerkingen of bezwaren in te dienen. Dit openbaar onderzoek begon op 2 september en duurt dertig dagen.

Ten vroegste begin 2021 kunnen de eerste werken op het terrein starten. Het terrein wordt dan bouwrijp gemaakt en de nutsmaatschappijen vernieuwen waar nodig hun kabels en leidingen. Deze voorbereidende werken brengen weinig hinder met zich mee. De hoofdwerken beginnen vanaf het voorjaar 2021 en zullen ongeveer acht maanden duren.

Verkeershinder

De werken worden gefaseerd uitgevoerd om de hinder voor het verkeer op de N174 en de op- en afritten van de E313 zo beperkt mogelijk te houden. Bovendien wordt bij de start van de eerste fase een tijdelijke werfweg aangelegd voor het noord-zuidverkeer op de Nieuwe Baan, die in gebruik is tijdens de aanleg van de nieuwe rotonde. De werken zullen zeker merkbaar zijn voor het verkeer, maar de vertragingen en omleidingen blijven beperkt.
 
De op- en afritten van het complex Geel-Oost (nr. 24) blijven tijdens de volledige duur van de werken bereikbaar, uitgezonderd een korte periode. Gedurende twee weken wordt de op- en afrit van de E313 richting Hasselt afgesloten en moet het verkeer omrijden via de parallelweg langs de snelweg naar complex Geel-West (nr. 23).

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten