Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas

Zopas is de bouw van de nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas gestart. De kostprijs van de werken bedraagt ruim 4,176 miljoen euro. Volgens de planning worden de werken afgerond tegen de zomer van 2024. De totale lengte van de fietsbrug, de aanrijhellingen en de oversteekplaats aan de Nieuwe Molenstraat richting de Rootputstraat bedraagt 590 m. Het traject bevindt zich in een dichtbebouwd stedelijk weefsel naast de spoorweg. Voor de aanrijhellingen werd daarom in de mate van het mogelijke een natuurlijk hellend vlak voorzien, begroeid met struikgewas. 

Nieuwe fietsbrug over Vijfstraten in Sint-Niklaas-simulatie SBE
Met de aanleg van de fietsbrug wordt een belangrijke missing link op de fietssnelweg F4 (Antwerpen-Gent) weggewerkt. Gelijktijdig wordt een veilige oversteek voorzien voor fietsers in de Nieuwe Molenstraat. Daar wordt de aansluiting gemaakt met het al aangelegde traject van de F4 richting Nieuwkerken. De Provincie Oost-Vlaanderen werkt voor de bouw van de fietsbrug samen met de stad Sint-Niklaas, Infrabel en de Vlaamse overheid.
 
Momenteel wordt in Sint-Niklaas ook de verbinding langs de Noordlaan bestudeerd tussen de toekomstige fietsbrug en het station. Verderop, in Lokeren, zit onder meer de bouw van een nieuwe fietstunnel onder de sporen ter hoogte van de Nieuwe Stationsstraat in de laatste rechte lijn. In de richting van Antwerpen loopt onder andere een tracéstudie Haasdonkbaan - Doornpark, waarbij de Provincie de mogelijkheid onderzoekt om de fietssnelweg door te trekken langsheen de spoorlijn onder de N70.

De eerste spadesteek werd gegeven door schepen Wout De Meester, gedeputeerde Riet Gillis en schepen Carl Hanssens van Sint-Niklaas.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten