Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe kade en steigers voor Antwerps Houtdok

Waterbouwbedrijf Herbosch-Kiere start met de bouw van een nieuwe kade en steigers voor woonboten aan de zuidelijke zijde van het Houtdok, in het centrum van Antwerpen (foto 1). Het bedrijf kreeg ook de opdracht van het Gemeentelijk Havenbedrijf om het talud ten noorden van de Kempische brug te vernieuwen (foto 2). Deze werken zouden duren tot eind volgend jaar.

Nieuwe kade en steigers voor Antwerps Houtdok

Behalve aanmeerfaciliteiten voor woonboten in de vorm van meerstoelen, loopbruggen en dukdalven op het water zal Herbosch-Kiere de bestaande zetstenen wegnemen en drie soorten nieuwe, verankerde kaaimuren ter vervanging van de bestaande houten damwand aanleggen. Eén soort betreft een kaaimuur met nieuwe stalen damplanken en een kleine betonnen kesp onder water verankerd met grondankers en met een talud uit zetstenen.

 

Herbosch-Kiere zal de bestaande zetstenen wegnemen en drie soorten nieuwe, verankerde kaaimuren ter vervanging van de bestaande houten damwand aanleggen.

 

Een tweede soort betreft eenzelfde kaaimuur verankerd aan een passieve ankerwand met horizontale grondankers en de derde soort betreft een kaaimuur met nieuwe stalen damplanken en een hoge verticale betonnen kesp die gelijk komt met het maaiveld van de kaai, verankerd via een ontlastvloer en funderingspalen.

 

Langs de zuidelijke zijde van het Houtdok bevindt zich momenteel een oever die in hoofdzaak is opgebouwd uit verticale houten planken met een grondkerende functie verbonden via een betonnen kopbalk met houten trekkers en een houten verankering. De oeverbekleding bestaat uit zetstenen en de oever sluit in het oosten aan op het massieve brughoofd van de Kempische brug.

Op tal van plaatsen zijn er gebreken zoals verzakkingen van de zetstenen waarbij de zetstenen al dan niet in het water zijn terecht gekomen, uitspoelingen van de onderliggende grond, beschadigingen aan de houten planken.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten