Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe Parkwegbrug in Heverlee ingefietst

Spoorwegbeheerder Infrabel heeft samen met de Leuvense schepen van Openbare Werken Dirk Vansina, schepen van Mobiliteit David Dessers en schepen van Ruimtelijk beleid Carl Devlies de gloednieuwe Parkwegbrug in Heverlee officieel ingefietst.  

Nieuwe Parkwegbrug in Heverlee ingefietst (5)
Dankzij deze nieuwe lokale infrastructuur voor fietsers en voetgangers over het spoor, zijn de historische Abdij van Park en de administratieve Philipssite opnieuw vlot met elkaar verbonden. Infrabel heeft in totaal 1,2 miljoen € geïnvesteerd in de bouw van de nieuwe spoorbrug en de vernieuwing van 1 km afsluiting langs het spoor.

Hoofdaannemer Viabuild werd voor de realisatie van dit project bijgestaan door Smet (beschoeide sleuven), Megaton (prefab liggers) en Van Eycken (brugleuningen). Samen met Infrabel bouwden ze tussen de Abdij van Park en de Tivolistraat op ongeveer een jaar tijd een nieuwe brug voor voetgangers en fietsers van 4,5 m breed.

De werken werden gefaseerd uitgevoerd: de landhoofden zijn ter plaatse gemaakt en het nieuwe brugdek, dat bestaat uit vier liggers en elf U-vormige dekelementen, werd eind mei over de spoorlijn Leuven-Ottignies gebouwd.

Door de viruscrisis lagen de werken ongeveer een maand stil, maar ondertussen zijn zo goed als alle werken afgerond op de definitieve leuningen na. Die worden eind augustus geplaatst zodat de brug volledig klaar zal zijn bij het begin van het nieuwe schooljaar. De bouw van deze nieuwe brug in Heverlee komt de veiligheid van het zachte verkeer en het treinverkeer ten goede.

“Deze brug vormt een cruciale fietsverbinding voor de vele mensen die op de bedrijventerreinen van Haasrode aan de slag zijn, maar ook voor de studenten van de UCLL en de scholieren van het Sint-Albertuscollege. Ongetwijfeld zullen al deze mensen ontzettend tevreden zijn dat deze brug eindelijk weer open is”, zegt schepen David Dessers.

“Aansluitend op de fietstunnel, het fietspad langs het spoor en de fietsspiraal vormt deze nieuwe Parkwegbrug het sluitstuk van een nieuwe, kwalitatieve fietsverbinding in Kessel-Lo en Heverlee. De fietsspiraal aan het station die de verbinding legt tussen Kessel-Lo en het stadscentrum, het fietspad aan het Martelarenplein en de fietstunnel onder de Tiensesteenweg toonden al aan dat stad Leuven maximaal investeert in de aanleg van veilige fietsverbindingen. Dankzij de inspanningen van Infrabel is er nu ook via de Parkwegbrug opnieuw een veilige route vanuit Heverlee naar Leuven”, besluit schepen Dirk Vansina.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten