Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe renovaties voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten

Met meer dan 650.000 bezoekers par jaar behoren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) tot de meest bezochte musea van België. 2023 wordt een scharnierjaar omdat wordt gestart met de voorbereiding van een ambitieuze en noodzakelijke renovatie. In de KMSKB-gebouwen is al enkele jaren een grootschalig restauratieproject aan de gang dat in verschillende fasen wordt uitgevoerd. De Regie der Gebouwen bereidt momenteel de volgende drie fasen van dit omvangrijke restauratieproject voor.

Nieuwe renovaties voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (1)
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)

Fase 4C omvat de renovatie van de twee bovenste verdiepingen van de tentoonstellingszalen in de extensies aan het Museumplein, met inbegrip van hun daken, maar ook de herinrichting van de inkomhal aan de Regentschapsstraat. In fase 5 wordt het historische gebouw van architect Alphonse Balat, waarin momenteel het Old Masters Museum en het Forum zijn ondergebracht, aangepakt. Fase 6 is gewijd aan de renovatie van de tentoonstellingszalen op de bovenste verdiepingen van de afdelingen Balat en Forum. 

De Regie der Gebouwen zal voor bepaalde fasen gebruik maken van een design & build-contract, zodat de studies en de uitvoering van de werkzaamheden grotendeels gelijktijdig kunnen plaatsvinden. De start van de studie wordt gepland in 2024 en de aanvang van de werkzaamheden aan fase 4C in 2025. De werkzaamheden aan fase 5 en 6 zouden tussen 2026 en 2028 moeten plaatsvinden. De heropening van het gerenoveerde museumcomplex wordt verwacht in 2030. De werkelijke kosten van deze renovatiefasen zullen pas bekend zijn na de studie. Het oorspronkelijke budget dat vóór de periode van inflatie en de bouwmaterialenschaarste was gepland, bedroeg 40 miljoen euro. 

Nieuwe renovaties voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (3)
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)
Nieuwe renovaties voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (5)
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)
Nieuwe renovaties voor de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (2)
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB)
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten