Nieuwe sfeerverlichting voor Sint-Romboutstoren Mechelen
Na de aanpassing van de sfeerverlichting aan de gevels op de Grote Markt in Mechelen, volgde recent de ook de trots van de stad: de Sint-Romboutstoren en -kathedraal kreeg een nieuwe en duurzame verlichting die het oospronkelijke lichtontwerp in ere houdt. Het is geen toeval dat de werken dit jaar werden uitgevoerd.
“We vieren dit jaar de 500ste verjaardag van de voltooiing van de Sint-Romboutstoren. Met de vernieuwde aanstraling steken we hem nu ook letterlijk in een nieuw kleedje. De toren is de belangrijkste Mechelse toeristische trekpleister, maar daarnaast ook een monument, voor ons als Mechelaars, waar we ontzettend fier op zijn. Onze toren is in moeilijke tijden steeds een baken van vertrouwen. Het is meer dan symbolisch dat we hem net nu te midden van de coronacrisis, als nooit tevoren laten schitteren”, vertelt burgemeester Alexander Vandersmissen.
De vernieuwing van de aanstraling houdt het oorspronkelijke sfeer- en lichtontwerp in ere. “De erfgoedwaarde van de Sint-Romboutskathedraal en -toren kan onmogelijk overschat worden. Een doordachte aanstraling is dan ook essentieel. We blijven zo dicht mogelijk bij het oorspronkelijke lichtontwerp. De huidige installatie wordt quasi één op één vervangen, maar op bepaalde vlakken wel anders afgesteld en opgesteld. We vermijden op die manier ongewenste lichtvlekken of slagschaduwen. We kiezen ook voor een eenduidige visie in warme en koude wittinten in plaats van de mix aan lichtkleuren die door de jaren heen is ontstaan”, legt Koen Anciaux, schepen van Monumenten en Gebouwen uit.
“De huidige 291 spots werden allemaal vervangen door ledlampen. Doordat de verlichting nu slimmer en eenvoudiger kan geregeld worden, besparen we jaarlijks gemakkelijk zowat 84.460 kWh of omgerekend 20 ton CO2 per jaar. Dat is een milieubesparing die we ook in onze portemonnee zullen voelen. We kunnen op termijn 75% besparen op de energiekost wat neerkomt op een jaarlijks bedrag van 17.000 €. We investeren nu om later te besparen”, vult schepen van Klimaat, Milieu, Energie en Duurzaamheid Marina De Bie aan.
Die driedubbele winst op vlak van sfeer, duurzaamheid en energiekost verantwoordt ook het prijskaartje van ongeveer 1,1 miljoen € aan materialen en werkuren. Daarnaast is het één van de opvallendste vernieuwingsprojecten op het vlak van ‘verledding’ waarbij stelselmatig alle lichtarmaturen vervangen worden door led.
“Mechelen is op dat vlak niet aan haar proefstuk toe. Bijna de helft van de 10.000 straatlampen werd ondertussen omgebouwd. De komende jaren steken we nog een tandje bij zodat tegen 2027 de volledige openbare verlichting vervangen is door led”, zegt schepen van Openbare Werken Patrick Princen.
De stad werkt daarvoor samen met netbeheerder Fluvius. Die is vooral gekend voor het beheer van de openbare straatverlichting. Minder bekend is hun expertise op het vlak van architecturale verlichting en monumentale aanstraling.
“Nochtans hebben we daar ondertussen ook heel wat ervaring in. Voor een opdracht als de Sint-Romboutstoren moesten we dan ook geen seconde twijfelen. Het is een belangrijke en tegelijk spectaculaire opdracht waarbij de lichtinstallatie op acrobatische wijze moet ontmanteld en opnieuw geïnstalleerd worden. We zijn heel blij dat we deze opdracht samen met de stad hebben kunnen voltooien”, besluit Koen Wouters van Fluvius.
Vanaf l.: Marina De Bie (schepen van Klimaat, Milieu, Energie en Duurzaamheid), Patrick Princen (schepen van Openbare Werken), Alexander Van der Smissen (burgemeester), Frank Vanbrabant (CEO Fluvius en Koen Wouters (Hoofd Infrastructuurgebied Mechelen, Fluvius)