Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Viversel

De verhoging van de bruggen over het Albertkanaal zit op kruissnelheid. Het voorbije weekend is de nieuwe stalen boogbrug in Viversel (Heusden-Zolder) geplaatst. Dit is de laatste brug in Limburg die door De Vlaamse Waterweg nv wordt aangepakt. De nieuwe brug werd stroomafwaarts vlak naast de oude brug gebouwd die inmiddels werd afgebroken. De nieuwe brug was al eerder gebouwd zodat ze kon gebruikt worden als tijdelijke omleidingsweg tijdens de werken aan de bruggen van de E314. Nu schoof deze boogbrug op naar haar definitieve locatie aan de Westlaan, zo’n 400 m verder, om daar dienst te doen als permanente brug. 

Nieuwe stalen boogbrug over het Albertkanaal in Viversel (5)
Stories by light
De invaaroperatie was geen alledaagse operatie. Met de nodige precisie werd de boogbrug van 2.800 ton op haar definitieve plaats gelegd. De brug wordt nu verder afgewerkt zodat ze nog vóór de kerstvakantie open kan voor het verkeer. De werken worden uitgevoerd door Stadsbader voor een totaal bedrag van 7 miljoen euro.
 
De opwaardering van het Albertkanaal omvat het verhogen van alle bruggen tot een doorvaarhoogte van 9,10 m. Inmiddels zijn al 59 van de 62 bruggen verhoogd en zijn de drie overige bruggen in de uitvoerings- of startfase. In 2023 zullen de eerste schepen met vier lagen containers over het Albertkanaal kunnen varen. Ook de brug van Viversel was te laag om doorgang te bieden aan de binnenvaart van de toekomst. De hogere nieuwe stalen boogbrug van 123 m lang en een doorvaarthoogte van 9,10 m garandeert vlot scheepvaartverkeer. Het gemotoriseerde verkeer krijgt in beide rijrichtingen één rijstrook en brede afgescheiden fiets- en voetpaden.
 
 
 
 
 


Fotos: Stories by light
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten