Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Ontwerpteam voor vergroening Den Bell in Antwerpen gekozen

Het ontwerpteam voor het vernieuwen van het binnenplein en de daken van Den Bell, het administratief centrum van stad Antwerpen, is zopas gekozen. De winnaars van de ontwerpwedstrijd transformeren het majestueuze gebouw met binnenplein van een grijze, versteende oppervlakte naar een klimaatadaptieve stadsoase met groendaken, begroeide gevels en een bloeiende, multifunctionele binnentuin.

Ontwerpteam voor vergroening Den Bell in Antwerpen gekozen_© Omgeving (1)
Het winnende team bestaat uit het ontwerpbureau Omgeving, dat in samenwerking met Bollinger Grohmann, PAKT, Yellow Window en B-GT een kwalitatieve groene oase zal creëren voor de buurt, bezoekers en het stadspersoneel. De ontwerpprocedure en het bijhorende participatietraject worden deze maand gestart om tot een gedragen ontwerp te komen.
 
Het administratief centrum Den Bell aan het Francis Wellesplein op het Zuid in Antwerpen bestaat naast de bekende toren uit een driehoekig gebouw rond een semipubliek binnenplein, dat vrij toegankelijk is vanop de straat. Het huidige plein is verhard en heeft een beperkte hoeveelheid groen.
 
De stad Antwerpen wil zelf het goede voorbeeld geven op het vlak van ontharden en vergroenen. Aangename straten en pleinen met meer groen en wateropvang helpen overstromingen te vermijden bij hevige regen en brengen verkoeling tijdens warme zomerdagen. Ook kunnen ze water vasthouden voor hergebruik tijdens droogteperiodes. Ook de daken van Den Bell bieden de ruimte om op een innovatieve manier te vergroenen en water vast te houden en zo een inspiratie te zijn voor andere daken in de stad.

Groene stadsoase

Om dit te realiseren ging de stad Antwerpen eind 2020 op zoek naar een ontwerpteam dat een groene en kwalitatieve leefomgeving kan bieden aan de buurt van Den Bell. De site ligt in de Brederodewijk, één van de meest watergevoelige en hittegevoelige buurten in de binnenstad, met een sterk tekort aan buurtgroen.
 
Via groenblauwe maatregelen zoals het realiseren van nieuwe plantvakken, natuurdaken of een daktuin, kan regenwater maximaal uit de riolering gehouden worden en zal de wateroverlast in de wijk verminderen. Het binnenplein, dat tevens het dak van de ondergrondse parkeergarage is, biedt de stad bovendien het potentieel om te experimenteren met het vergroenen van daken.
Het doel is minstens 2.000 m² aan groen te voorzien dat de uitdagingen rond hitte, water en biodiversiteit lokaal aanpakt. Het binnenplein en het daklandschap zullen zo een voorbeeld worden van innovatief ruimtegebruik voor een duurzame toekomststad.
Het ontwerpbureau Omgeving overtuigde de jury met hun inspirerende en realistische visie om van Den Bell een klimaatrobuuste groene plek op mensenmaat te maken. Een aanpak die maximaal inzet op het bestrijden van extreme hitte tijdens de zomer, en van wateroverlast én verdroging.
 
Ze zullen het binnenplein van den Bell tot een groene stadsoase omvormen door extra groen toe te voegen en te ontharden. Daarnaast gaat ook veel aandacht naar multifunctioneel ruimtegebruik dat spel, sport, ontmoeten en buiten vergaderen combineert door bijvoorbeeld extra zitgelegenheden te creëren of een multifunctioneel sportveld aan te leggen. Daardoor ontstaat er meer ruimte voor natuur en biodiversiteit en een verhoogde verblijfskwaliteit.
 
Ook het dak wordt aangepakt. Er zullen verschillende types van groendaken water opvangen, de luchtkwaliteit verbeteren, voor extra verkoeling zorgen en bijkomende noodzakelijke groene buitenruimtes genereren.
 
Voor deze opdracht werkt Omgeving samen met Bollinger Grohmann (stabiliteitsstudie), PAKT (klimaatrobuust, circulair en eetbaar stadsgroen), B-GT (duurzame daktuintechnieken, regenwater, klimaatstudie) en Yellow Window (participatie en communicatie).

Inspirerend voorbeeld

Els Van Doesburg, schepen van Patrimonium en Groen, is alvast enthousiast. “Door samen te werken met de stadsmedewerkers en de buurtbewoners kan Den Bell uitgroeien tot een ontmoetingsplek die symbool staat voor de nieuwe manier van samenleven en werken. Ons administratief centrum kan bovendien als inspirerend voorbeeld fungeren voor andere stadsgebouwen die we in de toekomst willen aanpakken”, aldus de schepen.
 
Het ontwerpteam gaat vanaf deze maand aan de slag met een technische inventarisatie van de opdracht.  Gelijktijdig start een participatietraject, om tot een gedragen klimaatrobuust ontwerp te komen. De werken zullen in de loop van 2022 beginnen.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten