Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Oostkamp laadt machines op met zonnepanelen op bestelwagens

De West-Vlaamse gemeente Oostkamp zet steeds meer in op hernieuwbare energie. Behalve de aankoop van 100% groene stroom, zonnepanelen op verschillende gebouwen en vele andere maatregelen, draagt ook de groendienst zijn steentje bij. De medewerkers van de groendienst werken al een hele tijd met elektrisch aangedreven materiaal zoals heggenscharen, bosmaaiers … Met de nieuwe zonnepanelen op het dak van hun wagens, kunnen ze die nu ook duurzaam opladen onderweg.

Oostkamp
Elektrische machines gebruiken voor groenonderhoud biedt heel wat voordelen: er is geen uitstoot van CO2 en fijn stof; er is geen gebruik van fossiele brandstoffen; het is gezonder voor de arbeiders en het is geluidsarm. De batterijen van deze toestellen hebben echter vaak onvoldoende batterijvermogen om er een volledige werkdag mee aan de slag te kunnen. Vroeger werden hiervoor reservebatterijen meegenomen, die dan ’s avonds werden opgeladen via het elektriciteitsnet van OostCampus.
 
Omdat dit onpraktisch is en omdat batterijen duur zijn, ging de gemeente op zoek naar een alternatief. Dat vond ze bij de firma Zeliox, een bedrijf dat gespecialiseerd is in mobiele stroomvoorzieningen. 
 
De gemeente investeerde in zonnepanelen die ingebouwd werden op het dak van twee bestelwagens van de groendienst. Deze staan in verbinding met een batterijstation waaraan verschillende batterijen kunnen worden opgeladen. Wanneer de arbeiders in de zon aan het werk zijn, laden hun volgende batterijen meteen op. Daarnaast laadt het batterijstation ook op wanneer het voertuig rijdt. En indien nodig kan er ‘s avonds voort opgeladen worden via een elektriciteitskabel in de loods.
 
De aankoop van de twee mobiele batterijstations en zonnepanelen kostte 17.276,38 € (btw inbegrepen).

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten