Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlichting op maat

Het Antwerpse operagebouw en residentie Wagner krijgen een uitlichting op maat. Negen ontwerpers dienden voor dit project een voorstel in, waarbij het stedelijke lichtplan als leidraad diende. De jury kende de meeste punten toe aan het project van Radiance35. De verlichting moet in de eerste plaats het recent gerenoveerde operagebouw en de omgeving in de kijker zetten.

Operagebouw Antwerpen krijgt uitlichting op maat
De stad grijpt de recente heraanleg van het Operaplein en de Rooseveltplaats aan om een aantal historische gebouwen volgens de principes van haar Lichtplan extra uit te lichten. Het recent gerenoveerde operagebouw en de aanpalende residentie Wagner vormen de nieuwe scène waarop een lichtplanontwerper zich kan uitleven.
 
“Het uitlichten van de markante gebouwen in onze stad gaat een groot verschil maken in onze aantrekkelijkheid. In 2022 zullen verschillende van die mooie gebouwen prachtig aangestraald worden. Daaronder Antwerpen-Centraal, de inkom van de ZOO, Het Steen en nu dus ook het operagebouw. Een ‘lichtwandeling’ lijkt me na realisatie zeker op zijn plaats zodat we het resultaat kunnen bewonderen”, zegt schepen van Openbaar Domein Claude Marinower.
 
Het gespecialiseerde lichtontwerpbedrijf Radiance35 uit Luik stelt een sober gebruik van licht voor de basis-aanstraling voor. Dat geeft de ruimte om volop in te zetten op een aantal subtiele details, en creëert tegelijkertijd de mogelijkheid om voor een andere invulling te kiezen aan de ingang van het gebouw. Opera Ballet Vlaanderen zal dat licht kunnen afstemmen op de evenementen en zo de interactie met het plein aangaan. De bezoeker krijgt een warm welkom en de toevallige passant ontdekt regelmatig iets nieuws.
 
Energiebewust
 
Uiteraard zal voor het aanstralen van het gebouw energiebewuste en duurzame verlichting worden gebruikt. Sinds enkele jaren zet de stad daarvoor 100 % ledverlichting in. Ook in de recente lichtplannen voor Het Steen en het station Antwerpen-Centraal is die keuze gemaakt.
 
Het lichtplan voor het operagebouw koppelt de principes van het stedelijke lichtplan aan nieuwe inzichten op het vlak van publieke verlichting. Na het uitvoeren van het ontwerp zal het historische pand, als aantrekkingspool op het Operaplein, nog beter tot zijn recht komen.
 
Het ontwerpbureau werkt dit najaar zijn voorontwerp uit. In het voorjaar van 2022 volgt het definitieve ontwerp. De werken aan de verlichting zelf zijn voorzien in 2022 en 2023.
 
De stad Antwerpen keurde in 2012 het algemene lichtplan goed met een visie op coherente en duurzame verlichting voor de verschillende delen van de stad. Het plan is gebaseerd op drie lagen: de basisverlichting in de verschillende zones van de stad, de verlichting van de structurele assen en de sfeerverlichting.
 
Tot die derde laag behoren gebouwen, monumenten en speciale zichten die de sfeer in de woonomgeving versterken. Het operagebouw valt hieronder.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten