Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Park Ninoofsepoort wordt een groene long

De Brusselse regering keurde onlangs het ontwerp goed voor de inrichting van het park aan de Ninoofsepoort (beeld: © Suède36/Baseland). Het ontwerp komt er na drie inspraakmomenten voor buurtbewoners. In juni zal een aangepaste bouwvergunning ingediend worden zodat het park tijdens de lopende werkzaamheden aan de Ninoofsepoort aangelegd kan worden. Dat melden de Brusselse minister-president Rudi Vervoort, Brussels minister van Mobiliteit en Openbare Werken Pascal Smet en minister van Leefmi-lieu Céline Fremault, samen met gedelegeerd bouwheer Beliris.

ninoofsepoort

In november waren er drie vergaderingen met buurtbewoners van de Ninoofsepoort over de inrichting van het toekomstige park. Suède36/Baseland leidde het participatieve proces in goede banen en leverde vervolgens een voorstel voor de inrichting van het park af.

De buurtbewoners vroegen een natuurlijk park met veel groen. Er is behoefte aan ‘een groene long’ en een echt buurtpark, in contact met de omliggende wijken. Er komt een ontmoetingsruimte, waar activiteiten en workshops kunnen plaatsvinden.

Het park met een oppervlakte van bijna 3,5 voetbalvelden zal een open en vrije ruimte zijn, niet opgesplitst in zones met paden. Door te spelen met het reliëf zullen er plaatsen in het park zijn die iets meer afgescheiden zijn van de rest van het park en rust brengen. De topografie is zo vormgegeven dat er steeds doorzichten ontstaan naar de omgeving, wat de veiligheid en sociale controle ten goede komt. De aanwezigheid van water in de laagste zone van het park refereert naar de vroegere aanwezigheid van de sluis en houdt de historiek van de site in ere. Deze ‘vochtige’ zone in het park wordt een tuin met specifieke vegetatie.

Dankzij een goede samenwerking tussen het Brusselse Gewest en Beliris kan dit nieuwe ontwerp nog tijdig ingevoegd worden in de werkzaamheden die vorig jaar gestart zijn. Als alles volgens plan verloopt, zal het nieuwe park, inclusief de tramsporen en de wegen, klaar zijn tegen eind 2018.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten