Park van Vorst wordt volledig gerenoveerd
Voor het eerst in 70 jaar krijgt het beschermde park van Vorst een welverdiende renovatie. Dat meldt Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel. Er staan drie grote interventies op het programma: de restauratie van de luifels en de chalet, de bouw van een nieuwe tuiniersgebouw en een verjongingskuur voor het park zelf, met name de beplanting, de paden, de recreatieve zones en het meubilair.
Het park van Vorst werd aangelegd aan het einde van de negentiende eeuw en werd gemoderniseerd in de loop van het interbellum, ondertussen 70 jaar geleden. Het doel is om het beschermde park zijn allure van weleer terug te geven, en tegelijkertijd ruimte te scheppen voor de huidige recreatieve functies met onder andere een nieuw speelplein.
De drie luifels en de chalet in het centrum van het park worden gerestaureerd. In de chalet wordt een conciërgewoning ingericht, evenals openbare toiletten en een polyvalente zaal met terras. Hierdoor verdwijnt de omheining. Tralies voor de ramen moeten het gebouw beschermen tegen vandalisme.
Het huidige tuiniersgebouw aan de kant van de Marie Henriettelaan, dat in slechte staat verkeert, zal worden vervangen door een energiezuinige nieuwbouw met groendak. Op de gelijkvloers komen burelen, een refter met keukentje en een EHBO-post. Beneden worden garages, kleedkamers met douches en een stockageruimte voorzien.
Een belangrijk onderdeel van het project is het waterbeheer. Bij zware regen stroomt het water momenteel door het park tot aan het rondpunt, waardoor de paden uitslijten. Een infiltratiebekken en een centraal overstromingsgebied, waar tientallen kubieke meters regenwater beetje bij beetje kunnen infiltreren, moeten dit probleem oplossen. Het water blijft zo in het park en de paden, die heraangelegd worden, zullen niet meer eroderen.
De beplanting in het park krijgt een grondige onderhoudsbeurt. Dit betekent snoeien en verjongen van planten, nieuwe aanplantingen waar nodig, grasperken herstellen en weer structuur brengen in het park waar die door verwildering van de beplanting verloren is gegaan. In dit kader zal er deze zomer een fytosanitaire studie worden uitgevoerd om de gezondheid van de bomen te evalueren.
Beliris voert dit project uit samen met studiebureau Sweco, aannemers PIT Antwerpen en BMS Entreprise en in samenwerking met de Directie voor Monumenten en Landschappen en de gemeente Vorst. De restauratie van de luifels en de Chalet is al begonnen. Later dit jaar volgt het tuiniersgebouw. Deze werken, goed voor een budget van 2,25 miljoen €, zullen ongeveer anderhalf jaar duren. In 2022 zal het park zelf worden gerestaureerd.