Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Pomp- en waterkrachtcentrale verhoogt bedrijfszekerheid van het Albertkanaal

Aan het sluizencomplex van Genk langs het Albertkanaal bouwt De Vlaamse Waterweg nv een gecombineerde pomp- en waterkrachtcentrale. Met de bouw van dergelijke installaties kan de waterwegbeheerder een vlotte en veilige scheepvaart onder alle omstandigheden garanderen.

BKBC - 2024-06-10T103928.900
De Vlaamse Waterweg

Bij langdurige droogte kan het waterpeil in het Albertkanaal niet altijd meer gegarandeerd worden. Met de bouw van de pompinstallaties kan dit vermeden worden.

De gecombineerde pompinstallaties-waterkrachtcentrales op de zes sluizencomplexen (Wijnegem, Olen, Ham, Hasselt, Diepenbeek en Genk) zijn een mooi voorbeeld van waterrecuperatie. Water dat gebruikt wordt voor het versassen van schepen kan tijdens periodes van waterschaarste terug naar het bovenpand worden gepompt.

In Diepenbeek worden daarom in het najaar drie enorme Archimedesschroeven geplaatst. Deze vijzels vormen het ‘hart’ van de centrale en behoren met een diameter van 4,3 meter en een lengte van 28 meter tot de grootste schroeven ter wereld. Elke combinatie vijzel en vijzelgoot weegt 95 ton. Elk van de vijzels kan 5 m³ water per seconde over een hoogte van meer dan 10 meter oppompen. Ook het omloopriool wordt aangelegd.

De installatie wordt gebouwd door de Tijdelijke Handelsvereniging Eureka (EQUANS-HYE nv). De schroeven worden gebouwd door de firma Vandezande uit Diksmuide. De kostprijs van deze installatie bedraagt 7,5 miljoen euro. De werken duren tot de zomer van 2025.

Bekijk de video over de werking van een gecombineerde pompinstallatie-waterkrachtcentrale.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten