Ondanks heel wat onderzoeken en een opgestarte planprocedure door de vorige Vlaamse regering voor een omleidingsweg rond de kern van Adinkerke, bleven politieke beslissingen uit. Na heel wat opmerkingen vanuit diverse hoeken, onder meer omwille van het gebrek aan een samenhangende visie op de mobiliteit en het functioneren van Plopsaland en het grote verlies aan open ruimte, viel het dossier stil.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir wil het dossier ‘voor eens en voor altijd’ deblokkeren. “Na een goed overleg met zowel het gemeentebestuur van De Panne als de leiding van Plopsaland, zijn we vastberaden om de problematische verkeerssituatie eindelijk eens aan te pakken en op te lossen”, luidt het bij Demir.
Samen met haar collega Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, wordt een planteam in stelling gebracht met alle betrokkenen. De opdracht: een nieuw geïntegreerd planproces voorbereiden dat de verkeers- en leefbaarheidsproblemen rond Adinkerke definitief oplost.
Om ervoor te zorgen dat de toekomstige voorstellen de steun krijgen van de gemeente De Panne wordt het gemeentebestuur opgenomen in het planteam, samen met de provincie West-Vlaanderen, het Agentschap Wegen en Verkeer, het departement Mobiliteit en Openbare Werken en het departement Omgeving. De minister wil in de loop van 2021 beslissingen voorleggen aan de Vlaamse regering.
“Dit gaat niet alleen over doorstroming op de E40 en de verkeersleefbaarheid van Adinkerke, maar ook over de multimodale ontsluiting van Adinkerke, De Panne en Plopsaland. Bovendien moeten we er samen voor zorgen dat de noodzakelijke infrastructuuringrepen in Adinkerke, met inbegrip van een omleidingsweg, goed ruimtelijk ingepast worden zodat de hele gemeenschap er op vooruit gaat. Ik ben ervan overtuigd dat we dit dossier samen kunnen deblokkeren zodat zowel de toeristische sector, de lokale economie als de inwoners hierbij winnen”, besluit minister Demir.