Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Regie der Gebouwen presenteert activiteitenverslag

De Regie der Gebouwen, de vastgoedbeheerder van de Belgische overheid, heeft haar activiteitenverslag van het voorbije werkingsjaar voorgesteld. De Regie der Gebouwen zorgt ervoor dat de federale ambtenaren in kwalitatieve kantoren kunnen werken en houdt ook het federale architecturale en historische patrimonium in stand. Haar uitgebreide vastgoedportefeuille omvat 1.100 gebouwencomplexen, goed voor 7,3 miljoen m². Twee derde daarvan is eigendom van de overheid, één derde wordt gehuurd.

regie der gebouwen
regie der gebouwen

In 2016 legde de Regie der Gebouwen opnieuw de laatste hand aan een aantal grote projecten. In Antwerpen werd het Forensisch Psychiatrisch Centrum afgewerkt, dat plaats biedt aan 182 geïnterneerden die niet in de gewone psychiatrie terechtkunnen. In Hasselt centraliseerde ze de diensten van de federale politie Limburg in een aantrekkelijke nieuwbouw en in een gerenoveerd bestaand gebouw. In Nijvel bracht de Regie der Gebouwen alle diensten van de federale overheidsdienst Financiën van het arrondissement Nijvel samen in het voormalige Peugeot-complex.

In 2016 werd ook onverminderd voortgewerkt aan een aantal grote lopende projecten, zoals de ingrijpende renovatie van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel, de ambitieuze renovatie en uitbreiding van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren en de restauratie van de Congo-serre in Laken.

Daarnaast voerde de Regie der Gebouwen grote en kleine onderhouds- en renovatiewerken uit aan een flink aantal van de 1.100 gebouwensites die de dienst beheert. Enkele voorbeelden zijn de renovatie van een cellenvleugel in de centrale gevangenis van Leuven, de werken aan de Space Pole-site in Ukkel die onderdak biedt aan het Koninklijk Meteorologisch Instituut, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie en de Koninklijke Sterrenwacht van België.

Vastgoedbeleid

De kerntaak van de Regie der Gebouwen bleef vorig jaar dezelfde: het huisvesten van de federale overheidsdiensten in een moderne en functionele werkomgeving op maat van hun behoeften. De Regie der Gebouwen hanteert bij haar projecten de federale bezettingsnorm, die voor elke gecorrigeerde voltijdse equivalent (vte) een werkruimte van maximum 13,5 m² voorziet. Zo waakt ze erover dat de beschikbare oppervlakte, middelen en energie zo efficiënt mogelijk worden ingezet.

In 2016 zette de Regie der Gebouwen ook bijkomende stappen om een performanter vastgoedbeleid mogelijk te maken. Zo verbeterde ze ondermeer de databank met informatie over de gebouwen die zij beheert en sloot ze een raamovereenkomst waardoor flexibelere bezettingsmetingen kunnen worden uitgevoerd. Door een wetswijziging mag ze voortaan ook zelf haar vastgoedverrichtingen organiseren en afhandelen.

Nieuwe aanpak

Ten slotte getuigt het activiteitenverslag ook van de vele veranderingen die de Regie der Gebouwen doormaakt. In 2016 zette de Regie in op een nieuwe organisatiecultuur, met een werkrelatie gebaseerd op vertrouwen en verantwoordelijkheidszin. Die nieuwe aanpak wordt weerspiegeld in de verdere herinrichting van haar kantoren van de hoofdzetel volgens de principes van het nieuwe werken. Tegelijkertijd maakte de Regie werk van een betere kennisdeling door in te zetten op een verdere digitalisering, een geharmoniseerd beheer van digitale bestanden en een verdere archivering en selectie van haar omvangrijke historische archieven.

De veranderingen in de Regie der Gebouwen uiten zich ook in het personeelsbestand: vorig jaar verwelkomde de organisatie zestig  nieuwe medewerkers, die zorgen voor de opvolging van medewerkers die met pensioen gingen. In juli vorig jaar versterkten Gert Jansens en Jan Mathu het directiecomité als respectievelijk directeur-generaal Operationele diensten en directeur Stafdiensten.

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten