Site Galloo in Gistel krijgt nieuwe invulling
Stad Gistel maakt samen met WVI werk van de opwaardering van het bedrijventerrein Konijnenbos. In een eerste fase krijgt de leegstaande site Galloo een nieuwe invulling. Voorlopig worden de voormalige kantoren gebruikt als vaccinatiecentrum voor de inwoners van Gistel, Ichtegem en Oudenburg. Daarna zullen ze worden gesloopt. De stad kreeg zopas groen licht van de Vlaamse overheid voor de sloopsubsidies voor een bedrag van 480.000 €.
Het bedrijventerrein Konijnenbos dateert van de jaren ’60 van vorige eeuw en omvat vandaag 72 bedrijven. Het bedrijventerrein is dan ook aan opwaardering toe: de inrichting van het openbare domein is verouderd, de stedenbouwkundige voorschriften zijn niet meer hedendaags en laten intensief ruimtegebruik niet altijd toe en er is leegstand. In opdracht van de stad kocht WVI midden 2019 de leegstaande site Galloo van zowat 3,2 ha aan.
Sloopsubsidies
“De vergunningen voor de sloop- en infrastructuurwerken werden afgeleverd”, zegt algemeen directeur Geert Sanders van de WVI. “Ook de Vlaamse overheid ondersteunt dit project met een sloopsubsidie om de leegstand op bedrijventerreinen tegen te gaan. De aanbesteding voor de sloopwerken wordt voorbereid, zodat de bestaande bebouwing en verharding op de site in het voorjaar van 2022 kan gesloopt worden. Aansluitend wordt het terrein gesaneerd om in 2023 met de infrastructuurwerken van start te kunnen gaan. Zo wordt de site voorzien van een nieuwe weg, zodat het terrein opnieuw gesplitst kan worden in verschillende percelen.
Impulsen
“Wij zijn blij dat na jaren van langzame verloedering gestart kan worden met de reconversie van de site Galloo”, zegt burgemeester Gauthier Defreyne. “Ook het bestuur wil de leegstand ombuigen naar ruimte voor nieuwe ontwikkelingen. WVI beschikt als partner over een uitgebreide expertise in de reconversie van oude bedrijfsterreinen en -gebouwen naar werklocaties.”
De herinrichting van de site Galloo is de eerste stap van de herontwikkeling van het bedrijventerrein. De stad wil het historisch gegroeide bedrijventerrein een betere interne organisatie, duurzame uitstraling en natuurlijke inpassing in zijn omgeving geven. In een volgende stap volgt de actualisatie van de stedenbouwkundige voorschriften en mits subsidies zal ook het openbare domein een facelift krijgen. De verschillende subsidiekanalen worden onderzocht.