Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Stad Brugge bekijkt warmtenet

De stad Brugge geeft Ingenium de opdracht om een haalbaarheidsstudie uit te werken voor een warmtenet in de binnenstad. “Duurzaam verwarmen is één van de grootste uitdagingen om naar een fossielvrije toekomst te gaan”, zegt schepen van Energie en Klimaat Minou Esquenet.  “Bijna de helft van de CO2-uitstoot op het Brugse grondgebied wordt veroorzaakt door de verwarming van gebouwen. Deze haalbaarheidsstudie vormt de eerste stap naar een gedetailleerde gasloze warmtezoneringskaart die als basis zal dienen om zoveel mogelijk duurzame verwarming te realiseren, zowel in de binnenstad als in de stadsrand van Brugge.”

Stad Brugge bekijkt warmtenet

Omwille van economische redenen en de specifieke context van de binnenstad komen een groot aantal duurzame verwarmingstechnieken niet in aanmerking. Het aansluiten van historische stadsgebouwen in de binnenstad op een bestaand of een nieuw warmtenet biedt veel voordelen. “De technologie van warmtenetten is al decennialang een bewezen technologie in binnen- en buitenland. Bovendien kunnen er verschillende gebouwen in een korte tijdspanne aangesloten worden zodat grote stappen gezet worden inzake klimaatdoelstellingen voor de eigen stadsgebouwen door de CO2-uitstoot te verminderen”, zegt schepen Esquenet.
 
Een warmtenet vervoert warmte meestal als heet water in sterk geïsoleerde buizen van één of meer warmtebronnen naar afnamepunten die zich tot vele kilometers ver kunnen bevinden. “Brugge was één van de pioniers in België inzake warmtenetten met de komst van het warmtenet van IVBO in 1985. Dat levert warmte van de afvalverbranding aan het ziekenhuis AZ Sint-Jan, een aantal OCMW-gebouwen, de gevangenis, enkele bedrijven en binnenkort ook particuliere woningen. In totaal wordt jaarlijks meer dan 40 GWh aan warmte geleverd via dit warmtenet dat zich uitstrekt over ruim 20 km”, zegt burgemeester Dirk De fauw.
 
“De haalbaarheidsstudie bekijkt een buurtwarmtenet in twee Brugse buurten: het Museumkwartier (Dijver/Eekhoutstraat) en de Stadsrepubliek (Sint-Jakobsstraat/Kuipersstraat). Deze twee buurten zijn interessant omdat er een concentratie is van stadspatrimonium en omdat de energievraag er hoog is”, meldt schepen Esquenet.
 
Het onderzoek naar de mogelijkheden voor warmtenetten in de historische binnenstad zal antwoorden bieden op specifieke uitdagingen, zoals de plaatsing van warmtenetleidingen in de ondergrond van smalle straten die al grotendeels wordt ingenomen door riolering en andere nutsleidingen. Er zal ook onderzocht worden of de reien hiervoor een oplossing kunnen bieden. Ingenium heeft kennis en ervaring met studies voor de realisatie van warmtenetten. Het bureau heeft ook een eigen methodiek en bijbehorende instrumenten ontwikkeld die de stad Brugge zullen helpen bij de effectieve realisatie van warmtenetten.
 
De haalbaarheidsstudie zal in de tweede helft van juli afgerond zijn. De kostprijs voor deze studie is 59.919,20 € inclusief btw.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten