Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Studie naar stationsomgeving Haacht

De provincie Vlaams-Brabant en de gemeente Haacht keurden zopas de studie goed naar de inrichting van de stationsomgeving van Haacht.

Station Haacht
Rafael Delaedt

De provincie wil samen met de gemeente Haacht, de NMBS en Brouwerij Haacht de stationsomgeving van Haacht nieuw leven inblazen, het comfort voor de reizigers verhogen en het station verbeteren als regionaal openbaarvervoersknooppunt. Elke werkdag stappen ongeveer 700 reizigers op in Haacht. De studie werd op 30 maart door de provincie Vlaams-Brabant goedgekeurd. Op 24 april keurde de gemeenteraad van Haacht de studie goed.

Voor de herinrichting van de stationsomgeving stelde de provincie in november vorig jaar een provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan (prup) op. “In dit plan staat dat de inrichting van de stationsomgeving van Haacht moet gerealiseerd worden via een samenhangende aanpak. Daarom zullen we een inrichtingsstudie goedkeuren die al sinds 2009 in opmaak is. Die omvat een samenhangende toekomstvisie en zal bij iedere vergunningsaanvraag in het plangebied moeten toegevoegd worden. De studie geeft aan hoe het openbaar domein en bijkomende reizigersvoorzieningen, zoals fietsstallingen, schuilplekken en parkeerplaatsen, er in de toekomst kunnen uitzien”, zegt gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning Ann Schevenels.

Bouwmeester

De gemeente Haacht stelde via de Vlaamse Bouwmeester het studiebureau Stramien aan om deze inrichtingsstudie uit te voeren. Deze studie is geen bindend inrichtingsplan, maar één van de vele voorstellen die passen in de uitgangspunten van het prup. Een toekomstige ontwikkelaar moet hiermee rekening houden of een andere studie opstellen die past in het prup.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten