Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Subsidie voor streetart en veilige voetpaden in Europese steden

De stad Brussel en 18 andere Europese steden krijgen 25.000 dollar (ongeveer 23.500 euro) subsidie van de Amerikaanse filantropische Bloomberg Stichting. Die wil via streetart stadscentra dynamiseren en de veiligheid van weggebruikers verhogen.  Het ‘Asphalt Art Initiative’ liet zich inspireren door de inspanningen die Michael R. Bloomberg een dertigtal jaren geleden als burgemeester van New York leverde om de veiligheid van voetgangers te verbeteren en de straten van de stad nieuwe impulsen te geven. Het initiatief werd eerder getest in 41 Amerikaanse en drie Europese steden (Glasgow, Londen en Amsterdam).

Subsidie voor streetart en veilige voetpaden in Europese steden--Jason Alden
Jason Alden
Na de bemoedigende resultaten volgt nu een uitbreiding naar 19 andere Europese steden. Naast Brussel zijn dat Firenze, Prato en Rome (Italië), Cluj-Napoca (Roemenië), Gdynia (Polen), Zagreb (Kroatië), Brno (Tsjechië), Helsinki (Finland), Reykjavik (IJsland), Ferizaj (Kosovo), Madrid en León (Spanje), Tirana (Albanië), Bratislava en Kosice (Slowakije), Varna (Bulgarije), Athene (Griekenland) en Istanboel (Turkije). 
 
In de praktijk zal de veiligheid van voetgangers worden verbeterd door in het oog springende schilderingen op het wegdek, oversteekplaatsen en voetpaden. Uit een studie blijkt dat streetart kunstwerken de veiligheid ten goede komen, zeker in combinatie met andere maatregelen zoals de heraanleg van voetpaden. Voetgangers en fietsers worden door kleurrijke motieven gestimuleerd en reageren daardoor alerter. Het aantal incidenten daalde aanzienlijk na het aanbrengen van streetart. Ongevallen met voetgangers en fietsers gingen met 50% naar beneden. Conflicten tussen chauffeurs en voetgangers daalden met 25 %, terwijl 27 % meer chauffeurs aan voetgangers voorrang verleenden.

Foto: Patrick Post
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten