Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten

De enkele rijrichting op de Mechelse vesten is een feit. De stad Mechelen en het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) voerden dit in om meer plaats te geven aan fietsers, voetgangers en het openbaar vervoer en om ruimte vrij te maken voor sport, spel, ontmoeting en meer groen. De vrijgekomen ruimte wordt nu eerst tijdelijk ingericht, in afwachting van de definitieve heraanleg. De tijdelijke herinrichting is zopas gestart met de plaatsing van straatmeubilair. Het gaat om een gebied van 5 ha publieke ruimte.

Tijdelijke invulling voor vrijgekomen ruimte Mechelse vesten
Met de tijdelijke invulling wil Mechelen een voorsmaakje geven van wat de vesten kunnen betekenen na de definitieve heraanleg. Op de  Schuttersvest en Van Benedenlaan worden extra zones onthard. Op de Olivetenvest ter hoogte van het kruispunt met de Adegemstraat worden drie speeltoestellen geplaatst. Aan de andere kant van dat kruispunt wordt op de Koningin Astridlaan een spel-fietsparcours afgewerkt. Verspreid van de Zandpoortvest tot aan Winketbrug komen 350 plant- en boombakken, 135 zitbanken, 300 fietsenstallingen voor 600 fietsen, en 25 vuilnisbakken. In 2023 volgt nog de inrichting van het Kardinaal Mercierplein en de middenberm ter hoogte van de Brusselpoort. 
 
Ondertussen werkt studiebureau Sweco aan een ontwerp voor de definitieve vernieuwing van de vesten, één van de grootste Mechelse projecten in de komende jaren. In februari wordt het voorontwerp gepresenteerd. Daarna kan iedereen opnieuw feedback geven. De definitieve heraanleg van de Mechelse Vesten start in principe in het najaar van 2023. Eind 2029 zou de heraanleg volledig klaar moeten zijn.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten