Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

TM Brugfabriek vernieuwt 49 bruggen tegen 2030

TM Brugfabriek, een samenwerking tussen Jan De Nul, Willemen en Artes, zal 49 vaste bruggen in Vlaanderen versneld vervangen in één pakket. Het project PPS Kunstwerken gebeurt in opdracht van de Vlaamse Overheid en kadert binnen het programma ‘OverBruggen’. Met dit programma wil de overheid achterstallig onderhoud op bruggen wegwerken door in pakketten te renoveren, vernieuwen of moderniseren.

BKBC (10)
Adobe Stock

Heel wat bruggen in Vlaanderen dateren van de bouwpiek in de jaren 60 en 70 en zijn nu sterk verouderd. Onderhoudsachterstand, een sterk gestegen hoeveelheid verkeer én nieuwe eisen op vlak van veiligheid en technologie zorgen ervoor dat de komende jaren heel wat bruggen in Vlaanderen structureel een grondige make-over moeten krijgen. 

TM Brugfabriek zal de 49 bruggen ontwerpen, bouwen, onderhouden en financieren. Een belangrijk element om de bouw van de 49 bruggen in goede banen te leiden is standaardisatie. Door te standaardiseren in ontwerp, bouw en onderhoud wordende kosten gedrukt en zijn de bruggen sneller toegankelijk voor het verkeer. 

De robuuste ontwerpen zijn eenvoudig in onderhoud.  Gedurende de eerste 30 jaar zullen maar weinig elementen vervangen moeten worden. 

De start van de werken is voorzien in 2026.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten