Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Van expresweg naar autosnelweg

Het Agentschap Wegen en Verkeer start deze zomer in Damme en Maldegem met de omvorming van de Expresweg N49 tot een volwaardige autostrade A11. De vier gelijkgrondse kruispunten worden weggewerkt, er komt een tunnel voor alle verkeer onder de N49 en er worden parallelwegen aangelegd voor het verkeer tussen de dorpskernen.

AdobeStock_110292817

Het project zal in drie delen worden aangepakt die telkens als afzonderlijke aanbesteding in de markt worden gezet. Deel 1 loopt van de Damweg in Damme tot aan het talud van de Leestjesbruggen op de grens Damme-Maldegem, over een afstand van ongeveer twee kilometer. Dit deel werd aanbesteed op 10 maart laatstleden; de voorbereidende werken starten deze zomer. In het najaar zullen de verschillende nutsmaatschappijen hun kabels en leidingen verleggen. De effectieve werken zullen eind 2023 - begin 2024 van start gaan en tot het najaar van 2025 duren. 

Deel 2 loopt van het talud van de Leestjes­bruggen op de grens Damme-Maldegem tot aan de Vakebuurtstraat in Maldegem (ter hoogte van tuincentrum Bomberna), over een afstand van zo’n 2,5 kilometer. De aanbesteding is gepland voor het begin van 2024; de werken zouden dan in de zomer starten. Ook de realisatie van deel 2 zal twee jaar in beslag nemen. Deel 3 loopt van​ de Vakebuurtstraat in Maldegem tot net voor het kruispunt met de Noordstraat (N410a) in Maldegem, over een afstand van drie kilometer. AWV werkt dit dossier op dit ogenblik verder uit. De totale kostprijs van de drie delen wordt geschat op zo’n 105 miljoen euro. Voor deelprojecten 1 en 2 zal Europa 50% van de bouwkost subsidiëren (met een maximum van 30 miljoen euro). Het overige deel wordt door Vlaanderen gefinancierd. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten