Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Vergunning voor bouw drie windmolens

De Provincie West-Vlaanderen keurde in haar deputatiezitting van 9 september de omgevingsvergunning voor de bouw en exploitatie van drie windmolens in Brugge-Zuienkerke goed. Het betreft een gezamenlijke aanvraag van de firma’s Luminus, Elicio en W-Kracht. Aan de goedkeuring zijn enkele voorwaarden verbonden.

wind energie
Pedro Salaverria
De aanvraag werd ingediend op 18 mei 2021. Die omvat de bouw en exploitatie van drie windturbines langs de N31 op de grens tussen Brugge en Zuienkerke, in agrarisch gebied. De meest noordelijke turbine komt in Zuienkerke, ten zuid-oosten van de wijk Vagevuur. De andere twee in Brugge, ten oosten van de N31. Het gaat om windturbines met een vermogen van elk 4,8 MW.
 
Verschillende Vlaamse diensten brachten een gunstig advies uit (Agentschap Wegen en Verkeer, Agentschap Natuur en Bos en het Vlaamse departement Omgeving), net als de Nieuwe Polder van Blankenberge. Tijdens het openbaar onderzoek in Brugge en Zuienkerke werden vele honderden bezwaren ingediend. De bezwaren bevatten behalve argumenten als geluidshinder, slagschaduw, visuele impact en negatieve gezondheidsimpact, argumenten als aantasting van het buitengebied enz. In Zuienkerke leeft deze vrees, maar speelt vooral ook de vrij beperkte afstand van de meest noordelijke windturbine tot sommige woningen en de wijk Vagevuur mee.
 
Zowel de stad Brugge als de gemeente Zuienkerke hadden ook heel wat kritische bemerkingen en brachten een negatief advies uit. De stad Brugge wil bv. niet dat er aan die kant van de N31 windturbines komen. Rekening houdend met alle adviezen bracht de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie een gunstig advies uit.

Voorwaarden

De provincie volgt het gunstige advies van de Provinciale Omgevingsvergunningscommissie, die alle adviezen beoordeelt en daaruit een finaal advies maakt.
 
De deputatie meent dat, mits het respecteren van de normen zoals omschreven in Vlarem II (Vlaams Reglement betreffende de Milieuvergunning) er voldoende garanties zijn dat de hinder van deze windmolens onder controle is, zoals: maximum acht uur slagschaduw op jaarbasis in combinatie en cumulatief met maximum een half uur slagschaduw per dag. Ook de geluidsnormen liggen vast en ook kunnen altijd gecontroleerd worden.
 
Inzake de ligging benadrukt de deputatie dat windturbines enkel te verantwoorden zijn omwille van de ligging nabij de N31 en in geen geval een aanknopingspunt kunnen zijn om later dieper in de open ruimte te gaan insnijden.
 
De locatie waar de windmolens zouden komen kent een lange historiek aan aanvragen voor windmolens. Toch zijn er een aantal relevante verschillen ten opzichte van eerdere, niet-vergunde pogingen in dit gebied. O.m. gaat het deze keer om één globale aanvraag van drie projectontwikkelaars in plaats van dossiers in verspreide slagorde. Het zijn bovendien ook net die drie ontwikkelaars die de windmolens in de omgeving exploiteren, wat het veel eenvoudiger en eenduidiger maakt om correct om te gaan met de cumulatieve beperkingen inzake slagschaduw en geluid.
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten