Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Vergunningsaanvraag voor verplaatsing bufferdijk in Beveren

Tot en met 22 september loopt een openbaar onderzoek over de aanvraag van een omgevingsvergunning voor de verplaatsing van de bufferdijk ter hoogte van Drijdijck in Verrebroek-Beveren. Om de woon- en leefomgeving van de polderdorpen op de Linkerscheldeoever optimaal te verzoenen met de haven van Antwerpen wordt in de toekomst over de hele westelijke kant van de Waaslandhaven een buffer aangelegd. Wanneer de uitvoering over enkele jaren start, duurt het algauw een tiental jaren vooraleer de buffer over de hele lengte klaar is.

Vergunningsaanvraag voor verplaatsing bufferdijk in Beveren
Waar mogelijk nemen de overheden nu al het initiatief om het bufferlandschap stukje bij beetje te realiseren. In samenwerking met de gemeente Beveren bijt de Vlaamse overheid de spits af met de omgevingsvergunningsaanvraag om de huidige buffer aan Drijdijck (Verrebroek) een stukje op te schuiven en te verhogen. Er komen een wandelpad, zitbanken en enkele bomenrijen op dit deel van de buffer. 
 
De huidige bufferdijk langs Drijdijck verschuift meer richting haven zodat het natuurgebied kan uitbreiden. De huidige dijk en de zone tussen de huidige en de nieuwe bufferdijk worden tot het oorspronkelijke polderbodemniveau afgegraven. Er blijft een kleine, boogvormige dijk bestaan op het tracé van de huidige dijk om het water in die zone vast te houden. Een stuw in dit dijkje laat toe het waterniveau te regelen. De nieuwe bufferdijk zal meer dan 3 m hoger zijn dan de huidige. 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten