Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Vernieuwing Leonardtunnel mag niet onderbroken worden

Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt sinds april 2023 aan de structurele vernieuwing van de Leonardtunnel. “Zonder grondige renovatie zou de Leonardtunnel op korte termijn volledig moeten worden afgesloten voor het verkeer”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters.

BKBC - 2024-04-29T101512.364
Verkeercentrum.be/Wegen en Verkeer

Ten gevolge van de vraag vanuit het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en de gemeente Oudergem om de tweede fase van de werken aan de tunnel te verdagen, vroeg Vlaams minister Peeters een advies aan een externe tunnelveiligheidsbeambte. De expert adviseert om de Leonardtunnel direct in beide richtingen volledig af te sluiten mochten de werkzaamheden stilgelegd worden. De veiligheid kan in dat geval niet meer gewaarborgd worden. De instabiliteit van de vloerplaat is een niet te accepteren risico die om direct ingrijpen vraagt. Voor een beperkte periode kan echter een en ander gedoogd worden.

Zonder aanpassingen op korte termijn zou de Leonardtunnel dus vanuit veiligheidsoverwegingen onmiddellijk volledig moeten worden afgesloten voor het verkeer. Dankzij een aantal maatregelen, waaronder het verlagen van de maximumsnelheid, het aanpassen van het vluchtconcept het aanbrengen van tijdelijke tunnelverlichting en een beperkt aantal camera’s, is de situatie tijdens de werkzaamheden, gedurende een korte duur, aanvaardbaar. Er is echter weinig respijt.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten