Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Vlaanderen investeert 153 miljoen euro extra in rioleringsprojecten

Vlaanderen investeert 153 miljoen euro in 175 rioleringsprojecten en 758 individuele zuiveringsinstallaties. De financiële steun is vooral gericht om de waterkwaliteit in Vlaanderen zo snel mogelijk te verbeteren en de rioleringsgraad te verhogen.

BKBC (72)
Adobe Stock

De rioleringsgraad in Vlaanderen bedraagt 88%. Het gevolg is dat nog te veel ongezuiverd afvalwater wegstroomt naar de waterlopen en de zee. Dat is mede de oorzaak dat slechts één van de 195 waterlopen in Vlaanderen in goede staat is. “Vandaag stroomt er nog teveel huishoudelijk afvalwater naar onze waterlopen, met alle gevolgen voor de waterkwaliteit en ons leefmilieu”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. ”Vandaar dat Vlaanderen dit jaar 25% extra investeert.”

De meeste investeringen zullen gaan naar de uitbouw van rioleringen, maar er werd ook 1,4 miljoen euro voorzien voor 758 individuele zuiveringsinstallaties (IBA). Daarbij ligt de focus op de verbeteringen van de waterkwaliteit en het verhogen van de zuiveringsgraad. Rioleringsprojecten die enkel bestaande riolen vernieuwen kwamen niet in aanmerking. Dat heeft tot gevolg dat het milieurendement van de investeringen erg hoog ligt. Het afvalwater van ongeveer 17.000 Vlamingen of 7.400 gezinnen zal bijkomend gezuiverd worden.

“Vlaanderen is zelf geen rioolbeheerder en kan dus enkel de lokale besturen financieel ondersteunen zodat investeringen sneller plaatsvinden”, aldus minister Demir. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten