Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Vlaanderen tegen uitbreiding luchthaven Luik

Volgens Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir is de impact die de uitbreiding van de luchthaven van Luik op Vlaanderen zal hebben, onvoldoende onderzocht en gaat de vergunningverlener voorbij aan de bezorgdheden van de Limburgse gemeenten en de Vlaamse overheid. Daarom besliste ze om naar de Raad van State te trekken.

Luchthaven Luik

De permis unique of omgevingsvergunning voor de verdere ontwikkeling van de luchthaven in Bierset werd door de bevoegde Waalse minister eind januari aan Liège Airport afgeleverd. Vlaanderen liet, samen met de lokale besturen, in de voorafgaande procedures al herhaaldelijk weten dat ze bedenkingen heeft bij de aanpak en het gevoerde milieuonderzoek omdat er te weinig rekening wordt gehouden met de impact op Vlaanderen. De luchthaven van Luik bevindt zich immers op 8 kilometer van de taalgrens, waardoor er nu al regelmatig klachten over geluidshinder en slaapverstoring van de inwoners uit de grensstreek zijn. Uit metingen die het Departement Omgeving ’s nachts in Tongeren en Riemst liet uitvoeren, blijkt duidelijk dat er een geluidsoverlast met pieken tot 70 dB en meer is. Met de beslissing om naar de Raad van State te trekken, schaart Demir zich pal achter twaalf gemeenten uit Vlaams en Nederlands Limburg die dezelfde juridische stap zetten.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten