Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

VoltH2 bouwt groene waterstoffabriek in Duitsland

VoltH2, een ontwikkelaar en toekomstig producent van groene waterstof, bouwt een groene waterstoffabriek in het Duitse Wilhelmshaven. Volgens de huidige planning start de bouw van de centrale in 2026. Bij de opstart wordt een capaciteit tot 100 MW voorzien. VoltH2 is een samenwerking tussen Volt Energy (het bedrijf van oprichter André Jurres), Virya Energy en DIF Capital Partners. Het bedrijf legt zich toe op de ontwikkeling en exploitatie van groenewaterstoffabrieken in Europa.

VoltH2 bouwt groene waterstoffabriek in Duitsland

De eerste twee productiefaciliteiten worden momenteel ontwikkeld in het Nederlandse Vlissingen en Terneuzen. Deze fabrieken zijn reeds vergund en zullen operationeel zijn in 2025. Sinds het voorjaar van 2022 ontwikkelt VoltH2 een derde groenewaterstoffabriek in Delfzijl, binnen Groningen Seaports. Met deze vierde site in Wilhelmshaven wordt VoltH2 nu ook actief in Duitsland. VoltH2 en Niedersachsen Ports sloten een overeenkomst voor het gebruik van een terrein van 4 ha. In totaal zal VoltH2 op de vier locaties beschiken over een portfolio met een productiecapaciteit van 500 MW.

Naast de geplande terminals voor de invoer van groene ammoniak en groene waterstof biedt Wilhelmshaven ideale voorwaarden voor de inplanting van grote electrolysers. In de buurt zijn er ondergrondse gasopslagfaciliteiten met een geplande aansluiting op het langeafstandswaterstofnetwerk. Daarnaast is er de nabijheid van offshore windparken met hun hernieuwbare energie. Wilhelmshaven is de derde zeehaven en enige diepwaterhaven van Duitsland. Het is een getijdevrije multifunctionele haven met een hoog ontwikkelingspotentieel, zowel door de ruime uitbreidingsmogelijkheden, de diepgang tot 23 m als de aanwezigheid van een nieuwe containerterminal.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten