Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Weerstand bieden tegen onregelmatige verzakkingen

De infrastructuur op een slappe bodem moet frequent onderhouden worden om de bereikbaarheid intact te houden. Dit brengt jaarlijks hoge onderhoudskosten met zich, wekt irritatie op bij weggebruikers en brengt de veiligheid in gevaar. Vooral bij voet- en fietspaden is dit het geval. De verharding bestaat meestal uit straattegels, klinkers of asfalt, die allemaal gevoelig zijn voor verzakking en spoorvorming. Tegels en klinkers komen onregelmatig of zelfs los te liggen. Het bedrijf Easypath uit Steenwijk (Nederland) lost dit op met grote betonnen elementen die onderling aan elkaar worden gekoppeld, waardoor een gelijkmatige drukverdeling en een grotere draagoppervlakte ontstaan. Verzakking vindt altijd gelijkmatig plaats en de overgangen tussen de elementen blijven gelijk.

Weerstand bieden tegen onregelmatige verzakkingen

Vele fietsers ergeren zich regelmatig aan fietspaden die voor het grootste gedeelte uit vervelende hobbels bestaan, vaak veroorzaakt door boomwortels. Los van de hinder en de veiligheidsproblemen die dit veroorzaakt, zijn hierdoor ook kabels en leidingen slecht bereikbaar. De fietspaden moeten hiervoor vaak worden opengebroken, wat zeker bij asfaltverharding hoge kosten met zich brengt. Zo ontstond Easypath. Het bedrijf neemt het proces van ontwerp, ontwikkeling tot realisatie van fietspaden voor zijn rekening en is gespecialiseerd in het leveren en aanbrengen van hoogwaardige prefab betonnen fietspadelementen.

Deze elementen zijn voorzien van een niet-constructieve wapening (staalkwaliteit FeB500 volgens NEN 6008) en hebben een sterkteklasse C55/65 volgens NEN-EN 206-1. De spanningen die in het element optreden bij het belasten, worden volledig opgenomen door het beton.

De elementen worden door vakmensen onderling gekoppeld zodat een comfortabel fietspad ontstaat, zonder enige merkbare voegovergang. Door de hoge kwaliteit van prefabbeton, zijn de fietspadelementen ook bestand tegen boomwortels.

De onderlinge koppeling zorgt ervoor dat de elementen niet in hun geheel uit hun verband worden gerukt. Na verloop van tijd zal de boomwortel toch de makkelijkste weg kiezen en doorgroeien in een richting waar dit wel gaat, waardoor dus ook de natuur intact blijft.

Ook kabels en leidingen blijven eenvoudig bereikbaar. De beschermende toplaag met fijne structuur zorgt voor een lage rolweerstand en een hoge stroefheid.

Vergeleken met fietspadenverharding in asfalt of gestort beton kent Easypath naar eigen zeggen op jaarbasis de laagste exploitatiekosten. Dit komt doordat de fietspaden geen onderhoud nodig hebben en een lange levensduur kennen. Bovendien hebben ze een hoge restwaarde, waardoor ze ook interessant zijn voor tijdelijke projecten. Een voordeel is ook dat ze in korte tijd aan te leggen zijn en direct geschikt zijn voor gebruik. De fietspaden zijn onkruidvrij.

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten