Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Werken openbaar domein noordelijk deel Kievit II gestart

In Antwerpen is de heraanleg begonnen van het noordelijke deel van het openbaar domein Kievit II. Dat gebied aan de achterkant van het station Antwerpen-Centraal strekt zich uit langs de Van Immerseelstraat, vanaf de Somersstraat tot aan het Kievitplein. De bewoners van de Kievitwijk kunnen in de toekomst genieten van verhoogde groenvakken en een speeltuin van 180 m². Aannemer Stadsbader voert de werken uit. De oplevering is voorzien in januari 2020. AG Vespa, het autonoom gemeentebedrijf voor vastgoed en stadsprojecten Antwerpen, coördineert de ontwikkeling van het stadsproject Kievit II.

Werken openbaar domein noordelijk deel Kievit II gestart
Simulatiebeeld: BUUR – HOSPER

De stadsvernieuwing in de wijk bestaat onder andere uit woningen, kantoren en publieke functies. Daarnaast wil het stadsproject in de dichtbebouwde negentiende-eeuwse stadsgordel een nieuwe groene plek creëren, op maat van de buurt en voor alle gebruikers van het gebied. Het ontwerpteam van het openbaar domein en de ontwerpers van de verschillende bouwblokken gaan daarbij steeds met elkaar in dialoog. Zo stemmen ze de gebouwen en het publieke domein zoveel mogelijk op elkaar af, zowel in vormgeving als in uitvoering.

In juni 2017 werd het zuidelijke deel van het openbaar domein, met een sportkooi, verticale speelwand en glijbaan, al feestelijk geopend. Het nieuwe openbaar domein is een ontwerp van het bureau voor urbanisme BUUR uit Leuven en HOSPER (landschapsarchitectuur en stedebouw) uit het Nederlandse Haarlem. Het bestaat langs de Van Immerseelstraat uit verhoogde groenvakken met grassen, kruidige vegetatie en krentenbomen. Ter hoogte van de Delacenseriestraat, waar volle grond is, wordt een grote es geplaatst. In één van de groenvakken wordt een speeltuin van 180 m² voor de allerkleinsten ingewerkt, met een combinatie van hellende vlakken, vormen in rubber en traditionele speeltoestellen.

Vijf fasen

In de Van Spangenstraat en aan de Somersstraat komen fietsenstallingen. De onderdoorgang van de spoorwegberm, richting de Simonsstraat, krijgt een betonnen voorzetwand. “We hebben in deze ontwikkeling sterk ingezet op de ontharding van het publieke domein en vergroening om er een aangename en leefbare wijk van te maken”, zeggen schepen van Openbaar Domein Claude Marinower en schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder. De werkzaamheden gebeuren in verschillende fases. Tijdens elke fase wordt een zone vrijgehouden voor voetgangers.

  • Fase 1: heraanleg van de Stoomstraat en de Van Spangenstraat en aanleg van de verharding langs de rand van het gebouw op de hoek van de Van Immerseelstraat en de Delacenseriestraat;
  • Fase 2: afwerking van de tunnelmond ter hoogte van de Delacenseriestraat en de aanleg van de rest van de verharding in de Delacenseriestraat;
  • Fase 3: aanleg van het openbaar domein rondom het gebouw van De Persgroep;
  • Fase 4: aanplanting van het groen, aanleg van de speeltuin en plaatsing van de zitbanken;
  • Fase 5: heraanleg van de zone die gebruikt werd door het werfverkeer.
     
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten