Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Woluwe geleidelijk opnieuw zichtbaar in Machelen

Tot het einde van dit jaar werkt de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) samen met het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) aan de openlegging van de Woluwe langs de R22 tussen de Haachtsesteenweg en de Beaulieustraat in Machelen. Op die manier krijgt de waterloop meer ruimte waardoor ze extra water kan bufferen. Het project wordt mogelijk gemaakt dankzij de Blue Deal, het initiatief van de Vlaamse regering om de waterschaarste en droogte in Vlaanderen aan te pakken. Een open waterloop zorgt ervoor dat regenwater gemakkelijker infiltreert in de bodem. Door de Woluwe opnieuw bovengronds te laten lopen, sijpelt het regenwater er lokaal in de bodem en vermengt het zich niet met het rioolwater. Op die manier kan het regenwater eenvoudiger worden gebufferd.

Woluwe geleidelijk opnieuw zichtbaar in Machelen
VMM

Nog tot 2028 wordt de Woluwe vanaf het Zoniënwoud tot Vilvoorde op verschillende locaties terug naar de oppervlakte gebracht. Andere geplande werken binnen het masterplan zijn onder meer een nieuwe bedding met een buffervolume van 80.000 m³ in de regio Machelen, de opwaardering van een bufferbekken aan de Hector Henneaulaan en de aanleg van een winterbed in Zaventem. De Woluwevallei strekt zich uit over het grondgebied van de gemeenten Zaventem, Kraainem, Machelen en Vilvoorde, grenzend aan het Brusselse Gewest. Door de vallei stroomt de Woluwe, een waterloop die ontspringt in Watermaal-Bosvoorde en uitmondt in de Zenne ter hoogte van Vilvoorde.
 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten