Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Zone rond Sint-Lambertuskerk Ekeren wordt heringericht

De stad Antwerpen en het district Ekeren willen de zone rond de Sint-Lambertuskerk opnieuw herinrichten. Er zijn drie ontwerpvoorstellen ingediend. De inwoners krijgen inspraak in de keuze van het ontwerpteam. Dat gebeurde met een online bevraging. Rond de kerk staan ook grote infoborden.

Zone rond Sint-Lambertuskerk Ekeren wordt heringericht_copyright_district_Ekeren
Ekeren werkt aan een groene, leefbare, bereikbare en gezinsvriendelijke districtskern. Dit resulteerde in 2016 in het masterplan Ekeren-Centrum, met verschillende actiepunten. Eén daarvan is de herinrichting van de omgeving rond de Sint-Lambertuskerk, een deel van de Veltwijcklaan, Markt, Steenstraat, De Beukerlaerlaan en Frans Harrewijnlaan.
 
Voor de opmaak van het herinrichtingsplan wordt een ontwerpteam gekozen. “Het is belangrijk dat we van bij de start de Ekerenaars bevragen over wat ze belangrijk vinden voor de kerkomgeving. Op basis van onder meer de inspraak van de bewoners zal het meest geschikte ontwerpteam worden gekozen, dat dan verder aan de slag gaat om het herinrichtingsplan te verfijnen”, zegt schepen van Stadsontwikkeling Annick De Ridder.
 
De drie ontwerpteams kregen de opdracht een wedstrijdvoorstel te maken voor het inrichtingsplan van de kerkomgeving. Het inrichtingsplan bestaat uit een concreet landschaps- en infrastructuurontwerp voor het openbaar domein en de uitvoeringswerken. Het ontwerp moet inzetten op vier punten:
• Van de kerkomgeving weer hét centrum van Ekeren maken, met plaats om te verpozen en te ontmoeten;
• Het kerkplein zo veel mogelijk vergroenen;
• De verkeerscirculatie voor alle gebruikers eenvoudiger en veiliger maken;
• Een voor iedereen toegankelijk en kindvriendelijk publiek domein aanleggen.
 
“De inwoners konden mee beoordelen of de ontwerpvoorstellen goed scoren op bovenstaande krachtlijnen. Zo komen we tot het beste resultaat om Ekeren weer een volwaardig centrum te geven. Op die manier kunnen we straks aan de slag met het sterkste ontwerpteam om van dit centrum een écht dorpshart te maken waar men aangenaam, veilig en kwaliteitsvol kan vertoeven in de schaduw van onze prachtige Sint-Lambertuskerk”, besluit districtsburgemeester Koen Palinckx.
Luchtfoto: © Frederik Beyens.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten