Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Infrastructuur

Zulte plant rioleringswerken

Het gemeentebestuur van Zulte plant de aanleg van gescheiden riolering in de Kouterweg, Dennenstraat en Meiweg. De totale kostprijs van de rioleringswerken wordt geraamd op 1.095.000 € zonder btw. De aanbesteding zal dit jaar plaatsvinden, waarna de geselecteerde aannemer de werken kan starten.

Zulte
Het aanleggen van rioleringen in dit gebied is al sinds 2008 opgenomen op de gemeentelijke planning. De werken werden nooit aangevat wegens het uitblijven van Vlaamse subsidies. Het gemeentebestuur was van plan om deze werken uit te voeren samen met het private bouwproject van vijf woningen in de straat. In deze bouwvergunning werd daarom ook een last opgelegd aan de bouwheer om verhoudingsgewijs (volgens het aantal lopende meter) de rioleringswerken mee te financieren. Bedoeling was om deze werken in één geheel uit te voeren.
 
Het studiewerk voor de gemeentelijke rioleringswerken liep wat vertraging op. Dit komt onder andere door een last-minute subsidieoproep die de Vlaamse regering eind vorig jaar lanceerde. Het gemeentebestuur diende alsnog een aanvraag in voor de werken in de Kouterweg-Dennenstraat-Meiweg. De aanvraag werd uiteindelijk goedgekeurd door Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Hierdoor kan de gemeente alsnog rekenen op een subsidie van ongeveer 440.000 €.
 
Het gemeentebestuur en rioolbeheerder Farys werkten intussen de detailplannen uit. Deze werden zopas voorgelegd aan de omwonenden. Er wordt enkel een vuilwaterriool geplaatst in de weg. Zo kan het regenwater op privaat domein maximaal hergebruikt worden en geïnfiltreerd op eigen terrein.  Het regenwater komt dan maximaal in de grond terecht en niet in een riool, wat een goede zaak is voor de grondwatertafel. Door de aanleg van de riolering zullen ook de huidige tijdelijke afwateringsproblemen van de nieuwe bewoners opgelost zijn. Deze zijn een gevolg van de vertraging in de uitvoering van de rioleringswerken, waarvoor een tijdelijke oplossing voorzien wordt.
 
Op het stuk grond langs de Kouterweg in eigendom van het lokale bestuur komt over de volledige breedte een wadi die het regenwater van de straat zal opvangen en laten infiltreren. Dit is terug goed voor de grondwatertafel. Op dit perceel zal dus niet gebouwd worden, wel komt er extra groen. Naast dit perceel werd reeds het Heldenbos geplant, langs de achterkant van de nieuwe woningen. Samen betekent dit 1,5 ha extra publiek toegankelijk groen. Zo wordt het project een goede zaak voor de ganse omgeving, met nieuwe riolering en extra groen.
 
 

 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten