Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Binnenkort 800 km ver rijden met een elektrische wagen?

Voor de ontwikkeling van batterijen voor elektrische voertuigen investeert onderzoeksgroep MOBI van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) in een high-tech pilootlijn voor de productie van nieuwe batterij-technologieën. 

Binnenkort 800 km ver rijden met een elektrische wagen?
De pilootlijn zal uitgerust worden met een ultramoderne dry room. De nauwkeurige klimaatregeling (vochtgehalte en temperatuur) van de dry room stelt onderzoekers in staat om de volgende generatie batterijen te ontwikkelen uit innovatieve materialen. MOBI wil met de investering op korte termijn baanbrekende ontwikkelingen in de capaciteit van de batterijen forceren. MOBI streeft ernaar om de batterijcapaciteit te verhogen waardoor afstanden met elektrische wagens langere kunnen worden gereden, tot zelfs 800 km. Voorts moeten de innovaties ook de productiekosten van de batterij verlagen zodat elektrische wagens goedkoper worden. 

Dry room

Het dry room project startte op 29 juli dit jaar en wordt gebouwd op de VUB-campus in Etterbeek. De bouw duurt zes maanden waardoor de piloot-lijn en zijn dry room begin 2020 volledig operationeel zal zijn. Een dry room is een kamer waarin de luchtvochtigheid en de temperatuur nauwkeurig kan geregeld worden. Deze twee parameters zijn belangrijk voor de veiligheid en voor de kwaliteit van de batterij. Het dauwpunt van de dry room bedraagt -50° C. Het kan een dauwpunt van -45° C aan terwijl twee personen erin aan het werken zijn. Daarnaast zal de ruimte uitgerust worden met ultramoderne apparaten zoals een ‘ball mil’, een ‘blade coater’ en een ‘hot calendaring machine’. De infrastructuur zal vooral gebruikt worden voor de ontwikkeling van solid-state batterijen.

Samenwerking

Het Battery Innovation Centre (BIC) van MOBI is volgens de VUB het belangrijkste Belgische expertisecentrum voor onderzoek en ontwikkeling van energieopslagsystemen voor elektrische voertuigen en stationaire toepassingen. Vele industriële bedrijven ontwikkelen hun onderzoek en ontwikkeling in samenwerking met MOBI door gebruik te maken van hun ultramoderne apparatuur en kennis.
 
“Ons onderzoek in het Batterij Innovatie Centrum is voortdurend aan het groeien en heeft al uitstekende, deskundige kennis opgeleverd. Met het installeren van de dry room en onze expertise zal het mogelijk zijn verdere ontwikkelingen inzake de batterijtechnologie te realiseren”, belooft professor Joeri Van Mierlo, hoofd van MOBI.
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten