Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Clean Power for Transport in de kijker tijdens Europees netwerkevent

Tijdens een netwerkevent rond laadinfrastructuur voor alternatieve brandstoffen in Bozar werd het Vlaamse beleid rond Clean Power for Transport (CPT) in de kijker gezet, met de bedoeling het Europese netwerk te mobiliseren en inspireren.

BKBC - 2024-04-16T101146.269
DMOW

Het netwerkevent werd georganiseerd door het Departement Mobiliteit en Openbare Werken in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie. Dit netwerkevent stond in het teken van de implementatie van de AFIR-verordening: Alternative Fuel Infrastructure Regulation. De doelstellingen zijn onder meer om vanaf 2025 elke 60 km langs de belangrijkste EU-vervoersassen (TENT-T) snellaadpunten van minstens 150 kW voor auto’s en bestelwagens te voorzien.

Met het actieplan Clean Power for Transport (CPT) zet de Vlaamse overheid in op de omschakeling naar zero-emissievervoermiddelen en vervoermiddelen aangedreven door alternatieve brandstoffen. Dat gebeurt onder meer door de uitbouw van laadinfrastructuur.

Het is de ambitie om tegen 2025 35.000 laadpuntequivalenten te installeren en om de 25 km ultrasnellaadinfrastructuur te hebben staan langs alle grote verkeersassen in Vlaanderen. Dat is ambitieuzer dan de AFIR-vereisten, maar noodzakelijk omwille van het dichte verkeersnet in Vlaanderen. Momenteel telt Vlaanderen al 34.000 (semi-)publiek toegankelijke oplaadpunten, waarvan ongeveer 750 snellaadpunten en 1.000 ultrasnellaadpunten. 

Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten