Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld

De warehousing- en distributiespecialist Dematra uit Nazareth bouwt op zijn site nabij de E17 in Kruisem een enorm volautomatisch palletmagazijn, goed voor 80.000 pallets en 12.000 in- en uitgaande palletbewegingen per dag. De bouw vergt een investering van 50 miljoen euro. Tegen het voorjaar van 2023 moet het magazijn operationeel zijn en zal dan werk bieden aan 42 voltijdse medewerkers. Dematra is gespecialiseerd in de opslag en distributie van food en non-food producten. Het beschikt in België al over vier magazijnen met een totale capaciteit van 80.000 pallets. Met de bouw van het nieuwe palletmagazijn voor hoofdzakelijk temperatuur gecontroleerde voeding, wordt dat aantal verdubbeld.

Dematra bouwt grootste volautomatisch shuttlemagazijn ter wereld (3)
Het gebouw wordt opgetrokken door Alheembouw naar een ontwerp van Charlotte Ballière van a154 architecten  uit Gent en is een technisch en duurzaam hoogstandje. De hoogbouw van 46 m neemt weinig grondoppervlakte in, een bewuste keuze om de impact op de omgeving beperkt te houden. De enorme hoogte en grote opslagdichtheid betekenden voor stow, de leverancier van de rekken en de shuttles, een uitdaging. 
 
Het bedrijf ontwierp een compact, stabiel en flexibel in-, uit- en opslagsysteem met shuttles. Die kunnen pallets met afmetingen tot 2,65 m volledig volautomatisch en zonder elkaar te hinderen, horizontaal en verticaal verplaatsen. Het systeem werkt zeer efficiënt en is bijzonder schaalbaar. Afhankelijk van het volume kunnen eenvoudig extra shuttles worden toegevoegd. Ceratec nam het verticale transport voor zijn rekening, stow het horizontale transport met de Atlas shuttle technologie. C&W logistics tekende voor het warehousemanagementsysteem.
 
 
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten