Als abonnee heb je toegang tot alle artikels op BOUWKRONIEK.be

Logistiek

Droogte zorgt voor economische problemen

Ondernemingen maken zich zorgen over de aanhoudende droogte, waarvan het einde voorlopig nog niet in zicht lijkt. Bedrijven ondervinden vooral problemen met de export van hun producten. Het lage waterpeil in de rivieren bemoeilijkt de binnenscheepvaart en de export naar elders in Europa, vooral via de Rijn en de Maas. Ook in de kanalen is het waterpeil lager. Vrachtschepen moeten daardoor een deel van hun lading lossen vooraleer ze het kanaal op kunnen. Dat zorgt voor veel extra kosten.

Droogte zorgt voor economische problemen
Om het peil van de kanalen in stand te houden sluit De Vlaamse Waterweg twee uur vóór en na elk laagtij de sluizen. Daardoor ontstaan schepenfiles. Aan sommige sluizen moeten schepen gegroepeerd door de sluis varen. Als de droogte blijft voortduren moeten de sluizen misschien helemaal dicht waardoor de scheepvaart stilvalt. Dat zou zware economische gevolgen hebben. 
 
De Maas is bovendien de belangrijkste bron van waterbevoorrading voor Vlaanderen. Het Antwerpse bedrijf Waterlink produceert via het Albertkanaal 40% van het drinkwater van het hele Vlaamse  grondgebied. Ongeveer 7 miljoen Belgen en Nederlanders krijgen drinkwater via de Maas. Als de huidige droogte aanhoudt, krijgen we in september problemen met de drinkwaterbevoorrading, waarschuwt hydroloog Patrick Willems van de KU Leuven.
 
Nieuwsbrief

Wens je op de hoogte te blijven van inzichten, projecten, trends en evoluties in de bouwsector? Schrijf je nu in blijf up-to-date!

Bouwprojecten